add

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Σπιτική μαγιονέζα

Σπιτική μαγιονέζα

Η απαλή και κρεμώδης μαγιονέζα, ένα απαλό γαλάκτωμα από κρόκους αυγών, ξίδι, καρυκεύματα και λάδι, μπορεί να παρασκευαστεί επιτυχώς τόσο με το χέρι όσο και με το μίξερ. Το μυστικό είναι να διατηρείς όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά (για 750ml μαγιονέζα):
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300ml ελαιόλαδο
  • 300ml σπορέλαιο
  • 4 κ.γ ξίδι
Εκτέλεση 1
Με το χέρι:
  • Αφήνεις τα υλικά να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάς τους κρόκους, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ.
  • Προσθέτεις το λάδι σταγόνα-σταγόνα στην αρχή και μετά σε λεπτή ροή χτυπώντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Προσθέτεις το ξίδι συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Δοκιμάζεις αν θέλει αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση 2
Με το μίξερ:
Με το μίξερ υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να κόψει η μαγιονέζα, αφού η ταχύτητα βοηθά στη δημιουργία του γαλακτώματος από το αυγό και το λάδι (χρησιμοποίησε ολόκληρο το αυγό, καθώς το ασπράδι βοηθά στη σταθεροποίηση). Ο συνδυασμός ασπραδιού και ταχύτητας δημιουργεί μια πιο αφράτη και δροσερή μαγιονέζα από αυτή που χτυπάς με το χέρι.
  • Βάζεις στο μίξερ τη μουστάρδα και τα αυγά και τα χτυπάς μέχρι να αναμειχθούν.
  • Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτεις με σταθερή ροή το ελαιόλαδο.
  • Όταν το μείγμα αρχίζει να δένει, προσθέτεις το ξίδι και το αλατοπίπερο.
  • Έχοντας το μίξερ σε λειτουργία προσθέτεις το σπορέλαιο αυξάνοντας τη ροή όταν η μαγιονέζα αρχίζει να κιτρινίζει.
Η μαγιονέζα μπορεί να διατηρηθεί σκεπασμένη στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Κι αν κόψει;
Αν τα συστατικά και ο εξοπλισμός είναι κρύα ή ρίξεις το λάδι πολύ γρήγορα, η μαγιονέζα μπορεί να κόψει. Μην την πετάξεις, αφού μπορείς να την επαναφέρεις, αν προσθέσεις έναν κρόκο αυγού και χτυπήσεις το μείγμα στο μίξερ μέχρι να δέσει.
Αρωματισμένες μαγιονέζες
Αγιολή : Αντικαθιστάς τη μουστάρδα με 4 κοπανισμένες σκελίδες σκόρδου και προσθέτεις μισό κ.γ χοντρό αλάτι. Σερβίρεται με αυγά και ψάρια ή σαν ντιπ λαχανικών.
Σαντιγί : Αναμειγνύεις 4 κ.σ χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται με κρύα λαχανικά ή βραστό ψάρι.
Ανταλούζ : Προσθέτεις 2 κοπανισμένες σκελίδες σκόρδο και 2 κ.σ μικρούς κύβους πράσινης και κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρεται με ζεστά ψάρια ή σάλτσα για σάντουιτς.
Μαγιονέζα με μυρωδικά : Αναμειγνύεις ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κάποιο άλλο μυρωδικό. Σερβίρεται με ψητό κοτόπουλο.

ΠΗΓΗ::Goldenmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου