add

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μεζεδάκια Καναπεδάκια finger food


Βράδυ με φίλους στο σπίτι για χαρτιά;
Αντί να παραγγείλουμε πίτσες (γενικά το delivery δεν το έχω) προτιμώ να φάμε μπρουσκέτες.
Ιταλικής κουλτούρας finger food που το όνομα τους προέρχεται από τις λέξεις ψωμί, λάδι και σκόρδο.
Ζεστές, τραγανές, ζουμερές, εύκολες και γρήγορες, είναι καλό να....

έχεις πολλές γιατί τελειώνουν εύκολα.
Και κόκκινο κρασί φυσικαααααά!

Κόβουμε το ψωμί σε διαγώνιες φέτες για να έχουν μεγάλη επιφάνεια. (πάχος περίπου 1,5 εκ.)
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και αλείφετε κάθε φέτα ψωμιού με λάδι και λίγο σκόρδο.
Τα βάζουμε για 5 μόνο λεπτά στο φούρνο στην ψηλή σκάλα.
Προσοχή γιατί τα ψωμάκια καίγονται εύκολα.
Στο μεταξύ σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει ντομάτες κομμένες κυβάκια, λίγο σκόρδο,ρίγανη, βασιλικό,αλάτι και πιπέρι.
Όταν βγούν τα ψωμάκια απο το φούρνο βάζετε με ένα μεγάλο κουτάλι αυτό το μείγμα, πάνω στα ψωμάκια..
Μπορείτε να βάλετε κι ότι άλλο θέλετε, όπως μια φέτα σολωμό, ή μια φέτα τυρί μοτσαρέλα και πράσινα φύλλα σαλάτας.
Μια φέτα τυρί μοτσαρέλα ταιριάζει πολύ με λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
Ή -άλλη εκδοχή- ψητή κόκκινο πιπεριά και τυρί κρέμα.
Ή ακόμα λισατες ντομάτες με  ροκανίδια από παρμεζάνα..
Καναπεδάκια με ποικιλία γεύσεων
Κόβετε φέτες ψωμί του τοστ σε μικρά τετράγωνα και φτιάχνετε καναπεδάκια διαφόρων γεύσεων:
ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ: Αλείφετε τα ψωμάκια του τοστ με βούτυρο και τα καλύπτετε με τυρί φέτα, πάνω στο οποίο βάζετε ζαμπόν ή σαλάμι αέρος και τέλος, στο κέντρο, μία φέτα αγγουριού τουρσί.
ΜΕ ΜΠΡΙΚ: Αλείφετε τα φετάκια ψωμιού με φρέσκο βούτυρο και τοποθετείτε πάνω τους ένα μικρό «λοφάκι» μπρικ.
ΜΕ ΦΙΛΕΤΑ ΣΑΡΔΕΛΑΣ: Αλείφετε τα φετάκια με πάστα αντσούγιας και στο κέντρο τους βάζετε μία μικρή λωρίδα από φιλέτο σαρδέλας, ρολαρισμένη (σε σχήμα σαλιγκαριού).
ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ: Τοποθετείτε στα ψωμάκια μία λεπτή φέτα μοτσαρέλα κομμένη στο ίδιο σχήμα με αυτά και πάνω της μία φέτα ντομάτα και μισή μαύρη ελιά.
ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ: Αλείφετε τετράγωνα ψωμάκια του τοστ με αλατισμένο βούτυρο, καλύπτετε με μία μικρή φέτα σολομού, ραντίζετε με χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο.
Καναπεδάκια με Σαλάμι Αέρος και Αγγούρι
Κόβουμε τη μπαγκέτα σε 12 κομμάτια. Προαιρετικά αν θέλουμε τους αλείφουμε λίγο βούτυρο και τα περνάμε για 1 λεπτό από το γκριλ του φούρνου.
Βάζουμε σε κάθε μπαγκέτα κάτω το μαρούλι, διπλώνουμε μαζί το σαλάμι με το αγγούρι και με την οδοντογλυφίδα το καρφώνουμε πάνω στη φέτα με το μαρούλι.
Μπρουσκέτα με Μπέικον και Γραβιέρα
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το ψωμί, του ακουμπάμε από μία φέτα γραβιέρα και το περνάμε από το γκριλ του φούρνου.
Παράλληλα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι χωρίς ελαιόλαδο ελαφρά το μπέικον.
Μόλις λιώσει η γραβιέρα αποσύρουμε από το φούρνο, προσθέτουμε από μία φέτα μπέικον και προαιρετικά για γαρνιτούρα από ένα φύλλο δάφνης όπως στη φωτογραφία.
Ψωμί του τοστ ή μπαγκέτα ή ρολάκια
Τυρί κρέμα
Βούτυρο
Γάλα ή κρέμα γάλακτος
Αλάτι-πιπέρι
Λόλα πράσινη
Λόλα μοβ
Αλλαντικό επιλογής
Τυρί επιλογής
Μίνι πατατούλες και crostini λαχανικών και τυριών
Μικρές πατατούλες μιας μπουκιάς με το φλούδι τους, βρασμένες στον ατμό και σερβιρισμένες με crème fraîche, ροδέλες καυτερής πιπεριάς και πράσινο κρεμμυδάκι. Το ξύσμα λεμονιού και ο άνιθος δίνουν έξτρα άρωμα και φρεσκάδα.
Crostini με φιλετάκια ψητής μελιτζάνας
και κόκκινης πιπεριάς με λάδι, σκόρδο και κομματάκια παρμεζάνας. Η παρμεζάνα ισορροπεί τέλεια την οξύτητα. Το σκόρδο μπορεί να κυμανθεί ανάλογα με τη προτίμησή σας. Η μελιτζάνα και η πιπεριά ψήνονται στο φούρνο και ξεφλουδίζονται. Αν έχετε προσέξει, μπορείτε να βγάλετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε μακρόστενα φιλετάκια, τραβώντας προσεκτικά από το μέρος του κοτσανιού μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε μετά -μαζί με τα φιλετάκια της πιπεριάς- να μαριναριστούν μαζί με σκόρδο, λίγο λάδι και ξύδι σε στρώσεις, σε γυάλινο δοχείο. Φτιάχνουμε έτσι ένα φρέσκο τουρσάκι που διατηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες και έχουμε πάντα μεζέ για το κρασί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου