add

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΕΛΙΟΨΩΜΑ

Τα ελιόψωμα του Μιχάλη


 
– 30 τεμάχια

ΥΛΙΚΑ

•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά – 9 γραμμάρια
•    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
•    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
•    1 κουταλιά της σούπας ξύδι
•    6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•    2,5 κούπες χλιαρό νερό
•    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    300 γραμμάρια ελιές χωρίς το κουκούτσι




ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

•    Ζυγίζουμε και μετράμε όλα μας τα υλικά
•    Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι
•    Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ 1,5 κούπα χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι
•    Ανακατεύουμε καλά με το χέρι και αφήνουμε για 10΄λεπτά
•    Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλεύρι λίγο λίγο αφού το έχουμε ανακατέψει με το αλάτι
•    Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ώσπου να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα δάκτυλα και στο τέλος της προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να είναι λιπαρή
•    Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μία ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος
•    Κόβουμε τις ελιές σε μικρά κομματάκια
•    Παίρνουμε λίγη ζύμη, πλάθουμε μπαλάκια και τα ανοίγουμε λίγο με το χέρι. Βάζουμε στο κέντρο λίγες κομμένες ελιές και τα κλείνουμε αφού αλείψουμε γύρω γύρω  λίγο νερό με το πινέλο για να κολλήσουν
•    Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα αφού έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 25΄λεπτά περίπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου