add

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ZYMH ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

Υλικά

Α΄Μείγμα
40 γρ. Μαγιά νωπή
500 γρ. Νερό χλιαρό
50 γρ. Βιτάμ, λιωμένο χλιαρό
20 γρ. Αλάτι ψιλό
10 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σπορέλαιο Φλώρα

Β΄Μείγμα

1 κιλό Αλεύρι σκληρό (κοσκινισμένο)

Εκτέλεση

1. Τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Α (μαγιά, νερό, βιτάμ, αλάτι, ζάχαρη, σπορέλαιο Φλώρα) μέσα στον κάδο του μίξερ με το γάντζο και τα δουλεύουμε στην 1η ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Προσοχή: τη μαγιά τη λιώνουμε στο νερό, πριν τοποθετήσουμε τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος Α μέσα στον κάδο του μίξερ.
2. Προσθήκη του μείγματος Β (αλεύρι σκληρό) μέσα στο μείγμα Α, δουλεύοντας αρχικά στην 1η ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια στη 2η ταχύτητα, μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μείγματος, δηλ. πρέπει η ζύμη να κορδάρει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.

Προετοιμασία
1. Αποσύρουμε τον κάδο του μίξερ και αφαιρούμε τον γάντζο.
2. Τοποθετούμε τη ζύμη πίτσας πάνω στον πάγκο, τον οποίο τον έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.
3. Στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια των 200 – 250 γρ. (για πίτσες των 8 κομματιών). Την κάνουμε μπαλάκια, τα λαδώνουμε λίγο στην επιφάνειά τους, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά περίπου να ξεκουραστούν.
4. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα σε ειδική φόρμα πίτσας, την οποία έχουμε λαδώσει ελαφρώς με τη βοήθεια ενός πινέλου και πιέζουμε τη ζύμη με τη βοήθεια των δακτύλων να απλωθεί σε όλη την εσωτερική επιφάνεια και στα πλαϊνά της φόρμας. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει σε 2-3 στάδια.
5. Στη συνέχει βάζουμε τη σάλτσα τομάτας πάνω στη ζύμη, προσέχοντας να μη λερωθούν τα πλαϊνά της ζύμης, γιατί καίγεται.
6. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί, τη γέμιση που επιθυμούμε και στο τέλος προσθέτουμε τυρί τριμμένο σε όλη την εσωτερική επιφάνεια της ζύμης, προσέχοντας να μην περνάει στα πλαϊνά της ζύμης, γιατί καίγεται.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά περίπου.
8. Αφού ψηθεί τη βγάζουμε από τη φόρμα πίτσας, τη τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής και τη κόβουμε στα 8 κομμάτια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός ρολού κοπής ζυμών και σερβίρουμε.

Σημείωση: Το λίγο τυρί, που τοποθετούμε πάνω από τη σάλτσα, το βάζουμε για να δένουν τα υλικά μεταξύ τους.

Συντήρηση: Στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για 1 ημέρα, άψητη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου