add

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Πεσκανδρίτσα με μύδια και γαρίδες (Monkfish with mussels and prawns)

Πεσκανδρίτσα με μύδια και γαρίδες
Πεσκανδρίτσα με μύδια και γαρίδες

Υλικά:

  • 4 κομμάτια (800 γρ. περίπου) φιλέτο πεσκανδρίτσας,
  • ½ κιλό φρέσκα μύδια,
  • 250 γρ. μέτριες, ωμές γαρίδες,
  • 100 γρ. φρέσκα μανιτάρια, σε φετάκια (1½ φλ. φετάκια περίπου),
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη ξεφλουδισμένη,
  • 60 γρ. (4 κοφτές κουταλιές) ανάλατο βούτυρο,
  • 125 ml (½ φλ.) κρέμα γάλακτος,
  • 125 ml (½ φλ.) λευκό ξηρό κρασί,
  • 1 κοφτό κουταλάκι κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1 κουταλιά κρύο νερό,
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, με το τρυφερό πράσινο μέρος τους σε φετάκια,
  • 1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός,
  • Αλάτι, πιπέρι, τεμαχισμένα
  • ντοματίνια (προαιρετικά).

Για το ζωμό:

  • 1 καρότο ξεφλουδισμένο καιτεμαχισμένο,
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό,
  • 1 κλωναράκι σέλινο,
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε τέταρτα,
  • 1 φύλλο δάφνης,
  • ½ κουταλάκι σπόροι πιπεριού,
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί.

Εκτέλεση:

Ξεπλένετε τα μύδια κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα τρίβετε με βουρτσάκι για να φύγουν τα χνούδια τους (σαν «γένια»). Πετάτε όσα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν αμέσως όταν τα χτυπήσετε ελαφρά.
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το κρασί και 1/4 φλ. νερό και όταν κοχλάσουν, ρίχνετε μέσα τα μύδια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να αχνιστούν και να ανοίξουν, για 3 περίπου λεπτά, τινάζοντας μια-δυο φορές την κλειστή κατσαρόλα για να έρθουν τα πάνω κάτω. Τα σουρώνετε, πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν και περνάτε το ζωμό τους από ψιλό σουρωτήρι και κρατάτε 1 ½ φλ. (ή, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να γίνει 1 ½ φλ.). Πετάτε το σκόρδο και βγάζετε τα μύδια από τα όστρακά τους.
Ετοιμάζετε το ζωμό, βράζοντας μαζί όλα τα υλικά του για 10-15 περίπου λεπτά μαζί με 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε μέσα τις γαρίδες για 4 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ και να αρχίσουν να κουλουριάζονται, τις στραγγίζετε, τις κρυώνετε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζετε.
Βράζετε στον ίδιο ζωμό τα φιλέτα του ψαριού. Τα αφήνετε να κοχλάσουν για 15 περίπου λεπτά και τα στραγγίζετε. Τα βάζετε σε πιατέλα και τα κρατάτε στην άκρη σκεπασμένα χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να μείνουν ζεστά.
Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν για 5-6 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό να μαραθεί και προσθέτετε τα μύδια και τις γαρίδες. Ανακατεύετε για να ζεσταθούν και ρίχνετε μέσα το ζωμό των μυδιών και την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε να κοχλάσει μέχρι να εξατμιστεί κατά το 1/3 περίπου και να αρχίσει να δένει, προσθέτετε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουερ και αλατοπιπερώνετε. Όταν το μίγμα κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και περιχύνετε τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας.
Τα σερβίρετε γαρνίροντάς τα αν θέλετε με τεμαχισμένα 

ΠΗΓΗ<= 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου