add

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

σπιτικός χαλβάς

Η συνταγή για σπιτικό χαλβά πρέπει να ήταν η πρώτη συνταγή που έμαθα απ΄έξω κι ανακατωτά. Όχι επειδή μπορούσα να την κάνω (όταν περιχύνεις το σιρόπι στο σιμιγδάλι είναι επικίνδυνες αποστολές) αλλά επειδή η γιαγιά μου έλεγε την συνταγή σαν ποιηματάκι:
“Ένα λάδι,
δύο σιμιγδάλι,
τρία ζάχαρη,
τέσσερα νερό”
Είναι να μην το μάθεις;
2075239290 eeaf6da50e Σπίτι χωρίς σπιτικό χαλβά γίνεται;
Photographer: c3lsius
Τον χαλβά τον αγαπώ για τις μυρωδιές που πλημμυρίζει το σπίτι πρωτίστως και έπειτα για την γεύση του. Είναι από εκείνα τα γλυκά που μυρίζουν σπιτικό, παιδική ηλικία, ζεστασιά. Τον έφτιαξα λοιπόν προχθές σε μια κρίση υπογλυκαιμίας και είπα να μοιραστώ το υπέρτατο αυτό γλυκό που μαζί με τη σοκολάτα είναι από τα αγαπημένα μου. Εκτός από τα βασικά συστατικά που αναφέρω παραπάνω και είναι υπεραρκετά για έναν νοστιμότατο χαλβά, εάν θέλετε προσθέστε και κάποια από τα παρακάτω.
Υλικά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • Όσους και ό,τι ξηρούς καρπούς θέλετε (ψιλοκομμένους)
  • Κανέλα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Γαρύφαλα
  • Σουσάμι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το σιμιγδάλι και το ελαιόλαδο. Ανάβω στο φουλ τη φωτιά και αρχίζω το ανακάτεμα. Συνήθως ρίχνω μέσα μια πρέζα κανέλα, ό,τι ξηρούς καρπούς και το σουσάμι για περισσότερη μυρωδιά. Η λογική είναι η εξής: το σιμιγδάλι καίγεται στον πάτο της κατσαρόλας οπότε ανακατεύοντας συνεχώς, το όλο μίγμα καβουρντίζεται και σκουραίνει. Μόλις το χρώμα γίνει καστανό, το αποσύρω από τη φωτιά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτω το νερό, τη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Συνήθως τα γαρύφαλα τα βάζω σε τούλι για να τα βγάλω λίγο πριν ετοιμαστεί το σιρόπι ώστε να μην ανακατευτούν με το σιμιγδάλι. Το ξύσμα, η κανέλα και ίσως λίγο λικέρ είναι προαιρετικά, όμως δίνουν πολύ όμορφη γεύση και άρωμα στον χαλβά. Μόλις βράσει για δέκα περίπου λεπτά, το σιρόπι είναι έτοιμο.

Με πολλή προσοχή (και ίσως σκεπασμένα χέρια με πετσέτες ή γάντια) περιχύνω το σιρόπι
στο σιμιγδάλι. Στην αρχή πετάει σαν διάολος όμως μετά ανακατεύονται μια χαρά. Μετά το ανακάτεμα, βάζω τον χαλβά και πάλι στην φωτιά και ανακατεύω σιγά σιγά έως απορροφηθούν καλά τα υγρά του. Το μυστικό είναι να μην κολλάνε οι κόκκοι του χαλβά στην ξύλινη κουτάλα αλλά να ξεκολάει ολόκληρος σαν λάσπη. Ξέρω, μπλιάχ. icon razz Σπίτι χωρίς σπιτικό χαλβά γίνεται; Μόνο όμως τότε το μίγμα είναι έτοιμο.
Βγάζω τον χαλβά από την κατσαρόλα και γεμίζω τη φόρμα. Όταν κρυώσει είναι έτοιμος για σερβίρισμα. Βασικά και καυτός τρώγεται μια χαρά καθώς η μυρωδιά δεν είναι κάτι που μπορεί να σε αφήσει να περιμένεις.
Τιπ: προτιμώ το σιμιγδάλι κατάμαυρο. Δεν υπάρχει (για μένα) καλύτερη γεύση από ένα γερά καβουρντισμένο σιμιγδάλι με άρωμα κανέλας και σουσαμιού. icon wink Σπίτι χωρίς σπιτικό χαλβά γίνεται;
Καλή επιτυχία
πηγη<= 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου