add

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

κόκορας κοκινιστος



ΥΛΙΚΑ
1 μεσαίος χωριάτικος κόκορας
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Μισό κιλό τριμμένη ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
5-6 σπυριά μπαχάρι
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Αλάτι-πιπέρι
150 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
50 γρ. τριμμένη ξερή μυζήθρα
100 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βγάζετε τα σοταρισμένα κομμάτια του κόκορα και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα κρεμμύδι, το σοτάρετε και στη συνέχεια ξαναβάζετε τον κόκορα μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνετε τη δάφνη, το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλα και σβήνετε με κόκκινο κρασί. Αφήνετε να πάρει μία καλή βράση, να φύγει εντελώς το οινόπνευμα και ρίχνετε μέσα τις τριμμένες ντομάτες. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και αδειάζετε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τον κόκορα να μαγειρευτεί για μία ώρα. Μειώνετε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίχνετε τη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και την κεφαλογραβιέρα.
Ανακατεύετε ελαφρά με την ξύλινη κουτάλα το φαγητό για να λιώσουν λίγο τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
Ο κόκορας συνοδεύεται με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου