add

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Παραδοσιακά Τυροπιτάκια και Σπανακοτυροπιτάκια

Τα ωραιότερα τυροπιτάκια και σπανακοτυροπιτάκια, σύμφωνα πάντοτε με τα δικά μου γούστα παραμένουν αυτά που έτρωγα από παιδί. Και αυτή τη συνταγή θα δούμε σήμερα!
tyropitakia Παραδοσιακά Τυροπιτάκια και Σπανακοτυροπιτάκια
Βασικά αυτό που πρέπει να προσέξετε από αυτή τη συνταγη είναι κυρίως το ζυμάρι. Για τη γέμιση μπορείτε να αυτοσχεδιάζετε συνεχώς και να τα φτιάχνετε με πράσο, με μικρα λουκανικάκια, με ζαμπόν, με μήλο με οτιδήποτε. Σήμερα πάντως θα δούμε πως γίνονται με τυρί και σπανάκι.
Πρέπει να προσθέσω επίσης, ότι μετέτρεψα λίγο τη συνταγή γιατί ανήκει στις παλιές συνταγές που κληρονόμησα σε κιτρινισμένα πια τετράδια. Στις παλιές συνταγές χρησιμοποιούσαν τον συνηθισμένο όρο “όσο αλεύρι σηκώσει” που δεν είναι και τόσο βολικό και μείωσα την αρχική δόση στο μισό γιατί έβγαζε πάρα πολλά κομμάτια. Τώρα αν εσείς προτιμάτε μεγάλη ποσότητα διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τη συνταγή.
tyropitakia2 Παραδοσιακά Τυροπιτάκια και Σπανακοτυροπιτάκια

Τι θα χρειαστούμε για 30-32 κομμάτια

Για τη ζύμη
  • 100 γρ λειωμένο βούτυρο
  • 100 ml λάδι
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/2 μπέκιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 450 γρ αλεύρι (περίπου)
Για γέμιση με τυρί και σπανάκι
  • 150 γρ σπανάκι
  • 150 γρ φέτα (ή μυζήθρα)
  • 1/3 ματσάκι μαιντανό
  • λίγο άνηθο (μια κουταλιά ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό + το ασπράδι που περίσσεψε
Για γέμιση με τυρί
  • 300 γρ φέτα (ή μυζήθρα)
  • 1 αυγό + το ασπράδι που περίσσεψε
  • αλάτι
  • πιπέρι
Και…
  • 1 αυγό για τα αλείψετε πριν τα φουρνίσετε
  • σουσάμι για διακόσμηση

Και πως τα φτιάχνουμε;

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το λάδι, το βούτυρο και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέκιν, το αλάτι και το αυγό. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το περισσότερο αλεύρι μας σιγά σιγά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Όταν το αλεύρι ρουφήξει τα περισσότερα υγρά αρχίζουμε να ζυμώνουμε και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακιά ζύμη που πλάθετε εύκολα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η ζύμη  γενικά είναι κάπως λαδερή.
Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη μας είναι ώρα να ετοιμάσουμε και τη γέμιση μας. (Διαλέξτε μια από τις δύο, αν κάνετε και τις δύο θα σας περισέψει και θα χρειαστεί να κάνετε άλλη μια δόση ζύμης)
  • Με τυρί: Τρίβουμε το τυρί μας σε μια λεκανίτσα, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τα αυγά που έχουμε χτυπήσει καλά με ένα πηρούνι πριν τα προσθέσουμε στη λεκανίτσα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και είναι έτοιμη.
  • Με σπανάκι και τυρί: Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Το αλατίζουμε και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας. Μετά από ένα λεπτάκι θα αρχίσει να μοιάζει λες και το έχουμε βράσει. Το στίβουμε καλά με τα χέρια μας και πετάμε το ζουμί που έβγαλε. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και μαιντανό και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο τυρί μας, πιπέρι και τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει πρώτα με ένα πηρούνι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και είναι έτοιμη η γέμιση μας.
Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε φύλο σχετικά λεπτό. Με ένα νεροπότηρο (κουπ-πατ, μπωλάκι, ότι σας βολέψει) κόβουμε πιτάκια περίπου 8-10 εκατοστών. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για την υπόλοιπη ζύμη.
Στη συνέχεια για κάθε πιτάκι ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
1. Ανοίγουμε λίγο περισσότερο το πιτάκι μας με τον πλάστη
2. Βάζουμε στη μέση μια κουταλιά από τη γέμιση μας και το κλείνουμε στη μέση να σχηματίσει μισοφέγγαρο.
3. Πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας ελαφρά και στη συνέχεια χαράζουμε με τα δόντια ενός πηρουνιού.
4. Το βάζουμε στο ταψί μας
Όταν γεμίσει το ταψί σας, αλείψτε τα τυροπιτάκια / σπανακοτυροπιτάκια σας με ένα αυγό (που έχετε χτυπήσει πρώτα) και ρίξτε λίγο σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.
Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!
ΠΗΓΗ<= 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου