add

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

food+dring// ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ


Πρασόπιτα
Υλικά
(6-8 μερίδες)

1 κιλό πράσα
100γρ. φέτα σκληρή (κομμένη σε κύβους)
100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
70γρ. γκούντα τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
50γρ. μαργαρίνη
3 κ. σ. ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 φύλλο πίτας κουρού
3 αβγά
Λίγο γάλα
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε και καθαρίζουμε τα πράσα. Έπειτα, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, ενώ παράλληλα σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί το τηγάνι, ρίχνουμε τις ροδέλες και μαγειρεύουμε με το καπάκι για 5 περίπου λεπτά. Όταν τα πράσα τραβήξουν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σε μεγάλο μπολ ή σε λεκάνη κουζίνας αναμειγνύουμε τα πράσα, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο και πλάθουμε καλά τα υλικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Η γέμιση είναι έτοιμη. Σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε το φύλλο κουρού και προσθέτουμε όλη τη γέμιση. Στις άκρες και τα πλαϊνά του ταψιού, εκεί που τα φύλλα προεξέχουν, κόβουμε το «περίσσευμα» και γυρίζουμε το υπόλοιπο προς τη γέμιση (όσο θέλουμε εμείς). Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αβγά, λίγο γάλα και προσθέτοντας αλάτι τα περιχύνουμε στην επιφάνεια της γέμισης. Τέλος, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο –στους 200 βαθμούς- και ψήνουμε την πρασόπιτα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου