add

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Τηγανίτες με μπαχαρικά, πετιμέζι και ζάχαρη άχνη

Υλικα όπως το κανελογαρίφαλο σκορπίζουν προκλητική ευωδιά στη χριστουγεννιάτικη κουζίνα. Εκτός από τα μελομακάρονα, μπορούν να χαρίσουν το άρωμά τους σε τηγανίτες ζυμωμένες με πετιμέζι και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη:
Υλικά:
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1 1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
  • 1/3 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το νερό, τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη και αφήνεις το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτεις το βούτυρο, το πετιμέζι και το αυγό (χτυπημένο).
Σε μια λεκάνη αναμειγνύεις το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο, προσθέτεις το μείγμα και χτυπάς με ένα σύρμα ώστε να γίνει καλή ανάμιξη των υλικών. Σκεπάζεις τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνεις σε θερμοκρασία (ζεστού) δωματίου μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκατ. και την απλώνεις σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό εργαλείο κόβεις κύκλους διαμέτρου περίπου 5 εκατ. και αφήνεις ξεσκέπαστα τα κομμάτια για άλλα 45 λεπτά. Βάζεις ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος για τηγάνισμα (να γεμίσει 4-5 εκατοστά) και όταν ζεσταθεί, ρίχνεις τις τηγανίτες για να τηγανιστούν 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά (έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα). Τις βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετείς σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Σερβίρονται ζεστές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.
 πηγη:Golden magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου