add

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κρυμμένες αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα


ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρυμμένες αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρυμμένες αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα

Δύο στα δέκα προσυσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες που δεν αναγράφονται στην συσκευασία τους.
Αυτό διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μετά από εργαστηριακούς ελέγχους που διενήργησε σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, με στόχο την προστασία των ομάδων του πληθυσμού που εμφανίζουν αλλεργίες σε συγκεκριμένες ουσίες και τρόφιμα.

Συγκεκριμένα οι αλλεργιογόνοι παράμετροι που ελέγχθηκαν  αφορούσαν στην παρουσία γάλακτος (καζεϊνης), αραχίδων (φυστικιών), και αυγού σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως ζαχαρώδη, δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, κακάο, καφέ και τσάι, κρέας και προϊόντα του, παγωτά και επιδόρπια, σούπες, ζωμούς και σάλτσες.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων έδειξαν ότι από τα προϊόντα που ελέγχθηκαν στο 21, 9% ανιχνεύθηκε γάλα (καζεϊνη), στο 20% ανιχνεύθηκαν φυστίκια και σε ποσοστό 8% ανιχνεύθηκε αυγό. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συστατικά αυτά δεν αναγράφονταν στην συσκευασία του προϊόντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων υπολογίζεται ότι το 1-3% των ενηλίκων και το 4-6%των παιδιών εμφανίζουν αλλεργία σε τρόφιμα.

Για όλες τις περιπτώσεις δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου