add

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Υλικά
1 άσπρο λάχανο 2 κιλά περίπου
Συνημμένη εικόνα: laxanodolmades.jpg½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ φλ. ρύζι καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού λάδι
3 αυγά
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει. Μην την παραγεμίσετε, γιατί όταν μπει το λάχανο
υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει το νερό. Αφαιρείτε με μεγάλο μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο. Όταν το νερό βράσει το βάζετε στην κατσαρόλα. Το αφήνετε μερικά λεπτά από την μια μεριά και μετά το γυρίζετε από την άλλη. Σε λίγα λεπτά αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα που μαλάκωσαν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα. Προσοχή όσο προχωράτε προς το εσωτερικό που τα φύλλα είναι πιο τρυφερά να μην τα παραβράσετε και σπάσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. 

Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά: ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτετε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, το ένα αυγό, μισό φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά.
Όταν τα φύλλα κρυώσουν, αφαιρείτε τα σκληρά κοτσάνια και όσα είναι μεγάλα τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε, τα στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας. Παίρνετε από το μίγμα του κιμά, το κάνετε μπαλίτσα και το τυλίγετε με ένα φύλλο, αρκετά χαλαρά. Kαλό είναι να αρχίσετε από τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα, ώστε αν κάποια περισσέψουν στο τέλος να είναι από τα σκληρότερα εξωτερικά. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μίγμα του κιμά, τοποθετώντας τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν οι ντολμάδες. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που αφήνει τους ατμούς να φεύγουν και σιγοβράζουμε για 50 περίπου λεπτά.
Όταν το φαγητό πάψει να είναι πολύ καυτό, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα δύο αυγά, προσθέτουμε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά από τον ζωμό της κατσαρόλας. Όταν το αυγολέμονό μας χλιάνει από τον ζωμό, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου