add

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες



Κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες
Υλικά
Για το παντεσπάνι
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αβγά
6-7 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη λιωμένη
4 κουταλιές κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι κονιάκ ή μαρασκίνο
Λίγη μαργαρίνη για επάλειψη του ταψιού
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια (500ml) κρέμα γάλακτος
½ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας κρέμα στιγμής
6-7 φρέσκες φράουλες ψιλοκομμένες ή 1 κούπα μαρμελάδα φράουλα με ολόκληρες φράουλες
Για το γαρνίρισμα:
ζάχαρη άχνη
ξύσματα σοκολάτας
2-3 φράουλες ολόκληρες
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη (εξακολουθείτε να χτυπάτε με το μίξερ), μέχρι να δέσει καλά η μαρέγκα. Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε στο μπολ με τη μαρέγκα τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα πάνω, έως ότου να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ (καλύτερα θα ήταν να είναι κοσκινισμένα), και το κακάο και ανακατεύετε επίσης απαλά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη μαργαρίνη, το ποτό και συνεχίζετε να ανακατεύετε, έως ότου έχετε και πάλι ένα λείο και ομοιογενές μίγμα. Στρώνετε τη λαδόκολλα σε ένα ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί το οποίο έχετε αλείψει με λίγη μαργαρίνη (για να κολλήσει η λαδόκολλα και να μείνει στη θέση της) αλείφετε και πάλι με μαργαρίνη το επάνω μέρος της λαδόκολλας και αδειάζετε το μίγμα, φροντίζοντας να το απλώσετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Το πάχος του μίγματος πρέπει να είναι περίπου 1 εκατοστό. Βάζετε το παντεσπάνι στο φούρνο και το ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά.
Εντωμεταξύ, προετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την κρέμα στιγμής μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγί. Αν έχετε φρέσκες φράουλες ανακατεύετε τις φράουλες στο μίγμα. Αν χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ΜΗΝ το ανακατέψετε στο μίγμα.
Βγάζετε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αναποδογυρίζετε πάνω σε υγρή πετσέτα, το τυλίγετε σε ρολό και το αφήνετε να κρυώσει σκεπασμένο με την υγρή πετσέτα. Αφαιρείτε την πετσέτα από το ρολό, το απλώνετε και το αλείφετε με την κρέμα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα φράουλα, αφήστε διάσπαρτα κουταλιές πάνω στο παντεσπάνι ΠΡΙΝ απλώσετε την κρέμα και αφού την απλώσετε ρίξτε διάσπαρτα ακόμα λίγες κουταλιές.
Τέλος, τυλίγετε σε ρολό, σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και το αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει. Λίγο πριν σερβίρετε στολίζετε τον κορμό πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και ξύσμα σοκολάτας και τελειώνετε με τις φρέσκες φράουλες!
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου