Υλικά: (για 4 άτομα)
- 1 κιλό φρέσκος σολομός, σε 4 φέτες
- 2 πορτοκάλια
- 1 γκρέιπ φρουτ
- 1 λεμόνι
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε , σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του σολομού. Τα αφήνουμε να σταθούν , ενώ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Στύβουμε τα εσπεριδοειδή, ενώ έχουμε πάρει, προηγουμένως το ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι, σε χοντρό τρίφτη. Σ’ένα κατσαρολάκι βάζουμε τους χυμούς και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθούν στα 3/4. Προσθέτουμε το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα και αφήνουμε 1′-2′ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, κρύο, και ανακατεύουμε ζωηρά, να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ψηθεί το ψάρι και τη ζεσταίνουμε ελαφρά, πριν το σερβίρισμα.Ψήνουμε τις φέτες του σολομού σε λαδωμένη σχάρα, στο γκριλ ή σε μαντεμένιο τηγάνι-γρίλια. Τον σερβίρουμε σκεπασμένο με τη σάλτσα. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι και λαχανικά ατμού.
Πηγή: UMAMI – Αθηνόραμα