Υλικά για τη ζύμη
- 1/2 φλ. παγωμένο νερό
- 1 φλ. παγωμένο βούτυρο (κομμένο σε κυβάκια)
- 2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 1 κ.σ. γάλα
- 1 κρόκο αβγού
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. κοφτή, τριμμένη κανέλλα
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 6-8 μήλα κομμένα σε φέτες
Εκτέλεση για τη ζύμη και τη γέμιση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλάτι με το
αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κυβάκια του βούτυρου και
πλάθουμε μέχρι η ζύμη να σχηματίσει μικρούς σβώλους.
Κατόπιν, ρίχνουμε το παγωμένο νερό,
κουταλιά – κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη μας να
πλάθεται εύκολα και να μη κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε μια
πλαστική σακούλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα .
Αφού ξεκουραστεί, τη βγάζουμε από το
ψυγείο. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια την
ανοίγουμε με τον πλάστη, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα
μας.
Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε τη ταρτιέρα
και τοποθετούμε το φύλλο στη βάση της, πιέζοντας το ελαφρά προς τα κάτω
ώστε να καλύψει τέλεια τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με το
χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το
αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην ταρτιέρα και τέλος το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, από πάνω.
Ανοίγουμε τώρα το υπόλοιπο κομμάτι της
ζύμης και το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες τις οποίες τοποθετούμε πάνω
στο μείγμα μας, πλέκοντας σταυρωτά σε σχήμα ρόμβου. Πατάμε απαλά τις
άκρες τους στην περίμετρο της ταρτιέρας για να κολλήσουν καλύτερα.
Τέλος, χτυπάμε το γάλα με τον κρόκο αβγού και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 - 45 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου