add

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//Χοιρινό με δαμάσκηνα

Χοιρινό με δαμάσκηνα

Έχει βγει στις αίθουσες των σινεμά μια ταινία που λέγεται “Poulet aux prunes” (Κοτόπουλο με δαμάσκηνα) και χωρίς να την έχω δει έχω αυτή την αίσθηση από όσα άκουσα ότι θα μου αρέσει πολύ. Ίσως όμως και να μην την πρόλαβα καν, οπότε θα βρεθεί τρόπος με κάποιο dvd ή ακόμα και σε ένα θερινό σινεμά με ταβάνι τον νυχτερινό καλοκαιρινό ουρανό, μιας και το ύφος της ταινίας θεωρώ πως θα μου ταιριάξει απόλυτα σε ένα τέτοιο σινεμά, να μπορέσω να την δω. Αλλά μάλλον ως τότε…το πάω λίγο μακριά, ίσως είναι που μπούχτησα φέτος λίγακι με το κρύο και έχω αρχίσει να σκέφτομαι ήδη καλοκαιρινούς σινεμάδες και όμορφες καλοκαιρινές νύχτες.
Σε ένα παλιότερο post είχα γράψει για το μοσχάρι με δαμάσκηνα και τώρα πριν δούμε τι θα κάνουμε με το κοτόπουλο και την ταινία ήρθε η ώρα του χοιρινού.  Στην περίπτωση του χοιρινού μετατρέπουμε την κανέλα και το μπαχάρι που χρησιμοποιήσαμε για το μοσχάρι σε κονιάκ και δεντολίβανο που ταιριάζει υπέροχα με το χοιρινό. Χρησιμοποιούμε αποξηραμένα δαμάσκηνα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν αξιόλογα ποσά καλίου, ασβεστίου, φώσφορου, σιδήρου και μαγνησίου και προσφέρουν την ευκολία να τα βρίσκουμε όλο το χρόνο!
για 4 άτομα – απαιτούμενος χρόνος: 2 ώρες

Υλικά:

  • 800 γρ. χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • 10-12 δαμάσκηνα
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια του
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε το μέλι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό από το βραστήρα μέχρι να μισοσκεπαστούν τα κομμάτια του κρέατος.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Εντωμεταξύ ελέγχουμε αν θα χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό.
  6. Μετά τη 1 ώρα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1/2 ώρα ακόμα.
  7. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή πουρέ πατάτας. 
  8. πηγη: 

 

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//Γιορτινό» χοιρινό γλασαρισμένο με μέλι καιπορτοκάλι

«Γιορτινό» χοιρινό γλασαρισμένο με μέλι και

πορτοκάλι

«Γιορτινό» χοιρινό γλασαρισμένο με μέλι και πορτοκάλι Υλικά
5 κιλά καπνιστό χοιρινό με το κόκαλο
1 κούπα καστανή ζάχαρη
2/3 κούπας χυμός πορτοκάλι
1/3 κούπας μέλι
2κ.σ. μουστάρδα Dijon
2κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
γαρίφαλο (μπαχαρικό)

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160C.
2. Αν το χοιρινό έχει χοντρή πέτσα, αφαιρέστε την πρώτη στρώση και αφήστε περίπου 5εκ. λίπους. Βάλτε το σε μια σχάρα με ταψί από κάτω, με την πλευρά του λίπους να κοιτάζει προς τα επάνω.
3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε το λίπος σε τετραγωνάκια και χώστε ένα γαρίφαλο στο καθένα. Ρίξτε νερό μέσα στο ταψί (να φτάσει γύρω στα 5εκ.) αλλά προσέξτε να μην ακουμπά το χοιρινό. Βάλτε το στο φούρνο και αφήστε το να ψηθεί, χωρίς να το καλύψετε, για περίπου 3μιση ώρες.
4. Ενώ το χοιρινό ψήνεται, φτιάξτε το γλάσο. Σε ένα μικρό τηγάνι, ανακατέψτε μαζί την καστανή ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, τη μουστάρδα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήστε τα να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και έπειτα αφήστε τα να μαγειρευτούν για άλλα 5 λεπτά. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.
5. Περίπου 45 λεπτά πριν βγάλετε το χοιρινό από το φούρνο, αλείψτε το με λίγο από το γλάσο. Συνεχίστε να το αλείφετε ανά 10 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να είναι έτοιμο. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: 

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//Buche de Noel (χιονισμένος κορμός σοκολατας)

Buche de Noel

Είναι το γλυκό του ρεβεγιόν. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό (Buche de Noel), που συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Αφράτο και σοκολατένιο, είναι τέλεια επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είναι σίγουρο ότι θα το ζητάτε όλο το χρόνο...
Ο κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης.  Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νοστιμότατου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.
Την μέρα αυτή οι Κέλτες έψαχναν για ένα κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι (παρόμοιο έθιμο με το δικό μας "χριστόξυλο").
Ήταν ένα σύμβολο της αναγέννησης του Ήλιου και το τέλος του Χειμώνα.

Υλικά για το παντεσπάνι
180 γραμμ. κουβερτούρα
5 αβγά
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
12 κουταλιές νουτέλα
700 γραμμ. περίπου cream cheese
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

 

Για τη διακόσμηση
300 γραμμ. κουβερτούρα
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζεται το παντεσπάνι. Θα χτυπήσετε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα σας. Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνετε την κουβερτούρα. Προσθέτετε τους κρόκους που έχετε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέστε στο μείγμα της κουβερτούρας.
Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί απλώνετε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε τη ζύμη από το παντεσπάνι. Ψήνετε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. (Το παντεσπάνι σας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για ένα μήνα.)
Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese, τη νουτέλα και το κονιάκ. Σε πάγκο ή στο τραπέζι σας στρώστε αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίστε το παντεσπάνι. Απλώνετε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγετε σε ρολό.
Καλύψτε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμήστε με φλούδες σοκολάτας. Από πάνω πασπαλίστε με άφθονη άχνη ζάχαρη. Ο χιονισμένος κορμός σας είναι έτοιμος

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//Χριστόψωμο, Παραδοσιακή Συνταγή



Χριστόψωμο, Παραδοσιακή Συνταγή
Χρόνος προετοιμασίας: Όλο το πρωινό!
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες
Υλικά:
• 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 2 φακελάκια μαγιά (18 γρ.)
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (105F, 40C)
• 1 φλιτζάνι χλιαρό κόκκινο ξηρό κρασί
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Χυμό 2 πορτοκαλιών (περίπου ½ ποτήρι)
• 1/4 ποτηριού κονιάκ
• Το ξύσμα 2 πορτοκαλιών
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι σταφίδες
• 1 φλιτζάνι καρύδια, χονδροκομμένα
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χονδροκομμένα ή κουκουνάρια
• 1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα ή 1 κουταλάκι κοπανισμένο γλυκάνισο
• 1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
• 1 κουταλάκι γαρύφαλλα τριμμένα
• ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
• 1 κουταλάκι κόλιαντρο κοπανισμένο
• ½ κουταλάκι σπόρια από κάρδαμο, κοπανισμένα
Για επάλειψη και στόλισμα
• γάλα
• 2 ολόκληρα καρύδια
• σουσάμι
Εκτέλεση:
1. Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το ¼ από το αλεύρι, τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και από επάνω το σκεπάζουμε με πετσέτες ή και με κουβέρτα.
2. Την επομένη σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε το ζυμάρι με τη μαγιά και ζυμώνουμε με το χλιαρό κρασί και χλιαρό νερό.
3. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με νωπή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 έως 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Ξαναζυμώνουμε μέχρι να κάτσει η ζύμη και προσθέτουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το υπόλοιπο αλεύρι.
5. Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τη σταφίδα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και όλα τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει (γύρω στα 10 λεπτά) το σκεπάζουμε με το συνηθισμένο τρόπο και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
6. Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρά. Σχηματίζουμε δύο ψωμιά στρογγυλά (το ένα ψωμί ήταν για τους ανθρώπους και το άλλο για τα ζώα της οικογένειας), κρατώντας λίγη ζύμη για να το στολίσουμε. Πλάθουμε κορδόνια και με αυτά σχηματίζουμε σταυρό και σε κάθε άκρη και στο κέντρο βάζουμε ½ καρύδι.. Εάν θέλουμε κάνουμε άλλα σχέδια της αρεσκείας μας. 


Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε περίπου 1.30 ώρα. Στη μισή ώρα αλείβουμε το ψωμί με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αφήνουμε να κρυώσει. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όταν το βγάζουν απ' το φούρνο, το αλείφουν με λίγο μέλι αραιωμένο σε νερό.
Συμβουλή: Την ημέρα που θα ζυμώσετε φτιάξετε κάποιο φαγητό στο φούρνο, έτσι η κουζίνα θα είναι ζεστή για να βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει.
Παραδοσιακά το ζύμωμα γίνεται εφτά φορές (ζυμώνουμε, αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε -επτάκις) και η νοικοκυρά "ζυμώνει" μαζί και προφορικές ευχές και προσευχές για την οικογένειά της.
Καλά Χριστούγεννα,

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού(3 συνταγες)

Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

 

Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει μοναδικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα. Στην Αμερική την τιμητική της έχει η γαλοπούλα, στην Αγγλία η πουτίνγκα, στην Ιταλία το πανετόνε κ.ο.κ. Όμως στην Ελλάδα, σε κάθε ξεχωριστή στιγμή, σε κάθε επίσημο ή γιορτινό τραπέζι το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει χοιρινό. Πολλοί οι τρόποι μαγειρέματος και όλοι νοστιμότατοι. Το έθιμο έρχεται από την αρχαιότητα, όταν αυτό το κρέας επιλεγόταν και συνδυαζόταν αρμονικά με φρούτα.
Εμείς επιλέξαμε τρεις ενδιαφέρουσες γιορτινές συνταγές και σας τις παρουσιάζουμε...
Οι δύο πρώτες έχουν έναν ευρωπαϊκό αέρα, αλλά η τελευταία αποτελεί το παραδοσιακό πιάτων των Ελλήνων για το χριστουγεννιάτικο γεύμα.
1)Χοιρινό με δαμάσκηνα
Υλικα:
·  Χοιρινό κομμένο σε 10 - 12 κομμάτια
·  1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές στρογγυλές λωρίδες
·  1 σκόρδο
·  2 πατάτες κομμένες στρογγυλές
·  δαμάσκηνα (ανάλογα με τη γεύση σας)
·  2 πιπεριές κόκκινες σε χοντρές λωρίδες
·  1 ποτήρι κόκκινο κρασί
·  ελαιόλαδο Αλτις
·  αλάτι
·  πιπέρι

Εκτέλεση
1.       Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ώσπου να πάρει το πρώτο χρώμα. Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο.
2.       Μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και αφού ανακατευτούν όλες οι μυρωδιές περιλούζουμε το μείγμα με το κόκκινο κρασί.
3.       Τέλος προσθέτουμε και τις πατάτες και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Τώρα ρίχνουμε το αλάτι (ανάλογα με τη γεύση μας) και το πιπέρι.
2)Χοιρινό με πορτοκάλι
Υλικά
  • 4 κιλά μπούτι χοιρινό
  • χυμός δύο πορτοκαλιών
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 1 ξινόμηλο σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι κρασί σαμιώτικο
  • 1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 10 γαρίφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο Αλτις
  • 1 κουταλιά δενδρολίβανο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.Μέσα σε αυτή τη μαρινάδα βάζετε το χοιρινό, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες.Κατά διαστήματα το γυρίζετε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
Την επόμενη μέρα βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζετε σε μια λαμαρίνα, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε λίγο νερό.Το σκεπάζετε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου.
Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε 180°C για περίπου 3 ½ ώρες.Κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιβρέχετε με το ζουμί του.Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το χοιρινό να ροδίσει.
3)Χοιρινό με σέλινο
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό χοιρινό σε μερίδες
  • 1 κιλό σέλινο με τα φύλλα του
  • 1 σελινόριζα μικρή
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο Αλτις
      για το αβγολέμονο
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο ζωμό από το βραστό μας
Εκτέλεση
Κόβουμε το σέλινο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να αχνίσει.
·     Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα καρότα. Κόβουμε μια φέτα σελινόριζα, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.
·   Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για να το αρωματίσουν. Σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα και τη σελινόριζα. Ακολουθεί το κρέας. Τα αφήνουμε με λίγο νερό, αν χρειαστεί, 1-2 λεπτά και τα αδειάζουμε αμέσως μετά στην κατσαρόλα με το σέλινο που αχνίζει. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο νερό - αν χρειαστεί και πάλι - και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει.
·       Όταν είναι έτοιμο, προχωράμε στο αβγολέμονο. Βάζουμε σε ένα ποτήρι κρύο νερό και διαλύουμε το αλεύρι. Παίρνουμε 2-3 κουτάλες ζωμό και το αδειάζουμε σε ένα κατσαρόλι. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά ολόκληρα και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη. Μόλις δέσουν, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλευρόνερο, εξακολουθώντας να ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αβγά στον ζωμό που έχουμε κρατήσει από το κρέας, ενώ συνεχίζουμε απαλά-απαλά το ανακάτεμα για να μη μας κόψει το αβγό. Βάζουμε το αβγολέμονο στη φωτιά και το ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι να πήξει. Περιχύνουμε το χοιρινό μας με σάλτσα αυγολέμονο.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//ΠΟΥΤΙΓΚΑ

ΠΟΥΤΙΓΚΑ

 

Η αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι από τα γλυκά που τρώγονται μόνο μια φορά το χρόνο –όπως η δική μας βασιλόπιτα– και είναι το παραδοσιακό γλυκό τέλος στο αγγλικό χριστουγεννιάτικο δείπνο. Η «καριέρα» της άρχισε με τελείως διαφορετική μορφή, γύρω στο 14ο αιώνα : Ήταν μια πηχτή σούπα (χυλός), από ζωμό βοδινού, πρόβατο, σπασμένο στάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα κρασί και μπαχαρικά, που έτρωγαν πριν το δείπνο των Χριστουγέννων . Το 1595 ο χυλός αυτός εξελίχθηκε στην πλαμ πούτιγκ που θα πει πουτίγκα με δαμάσκηνα (αν και δεν περιέχει δαμάσκηνα πλέον), αφού είχε αποκτήσει πιο πηκτή μορφή με την προσθήκη κρόκων αυγού, ψωμιού, ξερών φρούτων, μπίρας ή αλκοόλ. Το αλκοόλ πήρε τη θέση του κρασιού. Eτσι, σιγά σιγά έγινε περισσότερο γλυκό απ' ό,τι φαγητό και σαφώς πιο συμπαγές και γοητευτικό. Στη συνέχεια της ιστορίας, η πουτίγκα καταδιώχθηκε από τους Βρετανούς πουριτανούς ως «παγανιστική και αμαρτωλή».
Την τιμητική της θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι οφείλει στη βασίλισσα Βικτωρία, που κάνοντας το χατίρι στο σύζυγό της Αλβέρτο, μεγάλο λάτρη της πουτίγκας, του επέτρεψε να την «ενθρονίσει», φλεγόμενη και θεαματική, στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Γύρω από την πουτίγκα υπάρχουν πολλά έθιμα.
Λέγεται ότι πρέπει να περιέχει 13 υλικά, που συμβολίζουν τον Ιησού και τους μαθητές του, και κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να ανακατεύει την πουτίγκα με φορά από την Ανατολή προς τη Δύση προς τιμήν των τριών βασιλιάδων (των Τριών Μάγων) που ήρθαν να προσκυνήσουν τη γέννησή του Ιησού. Ένα άλλο έθιμο είναι να βάζουν ένα ασημένιο νόμισμα στην πουτίγκα (όπως βάζουμε εμείς το φλουρί στη βασιλόπιτα) και όποιος το βρει, θεωρείται ότι θα έχει τύχη, υγεία και πλούτο για όλο το χρόνο.
Υλικά (για 10 - 12 άτομα)
pudding•   225 γρ. βούτυρο
•   225 γρ. ζάχαρη
•   4 αυγά
•   50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•   1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
•   1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
•   1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
•   ελάχιστο μπαχάρι
•   1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
•   1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
•   225 γρ. φρυγανιά τριμμένη (φτιαγμένη από μπαγιάτικο ψωμί 3 ημερών), 225 γρ. σταφίδες με κουκούτσι
•   225 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
•   225 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες
•   125 γρ. κερασάκια γλασέ
•   250 γρ. κόντιτα ανακατεμένα
•   125 γρ. ξερά σύκα, 125 γρ. τζίντζερ ζαχαρωτό
•   1 καρότο καθαρισμένο και τριμμένο
•   ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ξύσμα από 1 λεμόνι
•   125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
•   75 ml μπίρα, 75 ml μπράντι
•   3 κουταλιές της σούπας Parisian, Essence ή μολάσα
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε τις σταφίδες και τις στεγνώνετε σε πετσέτα. Πλαταίνετε κάθε σταφίδα με το δάχτυλο πάνω στον πάγκο εργασίας, την κόβετε στα τέσσερα και μετά στα οκτώ, με κοφτερό μαχαίρι το οποίο κάθε τόσο βρέχετε σε νερό για να μην κολλάει. Μπορείτε να τις ψιλοκόψετε και με ψαλίδι κουζίνας αλλά, προσοχή, σε καμιά περίπτωση μην τις βάλετε στο μπλέντερ.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε τα φρούτα κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια με τα μπαχαρικά και το μπράντι και τα αφήνετε να μαριναριστούν για μερικές μέρες. Oσο περισσότερο μείνουν τα φρούτα στο αλκοόλ, τόσο πιο πλούσιο εκχύλισμα δίνουν. Παραδοσιακά τα μαρινάρετε σε μπράντι.
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, τη φρυγανιά, την μπίρα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια αναμειγνύετε μαζί τα μαριναρισμένα φρούτα και προσθέτετε τα κερασάκια και τα αμύγδαλα ολόκληρα.  Σε μια φόρμα πουτίγκας στρώνετε λαδόκολλα και τη βουτυρώνετε. Ρίχνετε μέσα το μείγμα, σκεπάζετε με το καπάκι και στη συνέχεια τυλίγετε με αλουμινόχαρτο. Δένετε καλά γύρω γύρω από το καπάκι με σπάγκο, δημιουργώντας ένα μεγάλο πουγκί και τοποθετείτε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό πρέπει να φτάνει στα 3/4 της φόρμας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την πουτίγκα στον ατμό για 4 ώρες. Κάθε τόσο μπορείτε να συμπληρώνετε ζεστό νερό. Βγάζετε τη πουτίγκα και την αφήνετε να κρυώσει. Την τοποθετείτε σε ξηρό μέρος μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Η ωρίμαση της πουτίγκας είναι το πιο σημαντικό στάδιο. Oσο μένει κρεμασμένη και στεγνώνει, τόσο αποκτά μια περιεκτική γεύση και γίνεται γεμάτη σε «σώμα» και νοστιμιά.
Πριν την σερβίρετε, την ζεσταίνετε για 2 ώρες με τον ίδιο τρόπο που την βράσατε. Την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, ζεστή και την «φλαμπάρετε» την ώρα του σερβιρίσματος, με ζεσταμένο μπράντι το οποίο ανάβετε. Μην ξεχάσετε να την στολίσετε με το γιορτινό και συμβολικό γκι.
Πώς θα φτιάξετε τη «σάλτσα»
Η πουτίγκα σερβίρεται με την παραδοσιακή σάλτσα-μπράντι, γνωστή ως «σκληρή σάλτσα».
•   300 γρ. βούτυρο
•   500 γρ. άχνη ζάχαρη
•   Μισό φλιτζάνι μπράντι
Χτυπάτε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο, αφράτο και ομοιογενές. Το αδειάζετε μέσα σ' ένα γυάλινο μπολ και το τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

food+drink// Χαλβάς φούρνου

 Χαλβάς φούρνου


Υλικά

    1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
    1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
    200 γραμμ βούτυρο
    2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι
    5 αυγά
    250 γραμμ. αμύγδαλο τριμμένο
    2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
    2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
    λίγη κανέλα
    Για το σιρόπι
    2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    4 φλ. τσαγιού νερό
    1 φλούδα πορτοκάλι
    ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε με το μίξερ σε μια μικρή λεκάνη το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένας πηχτός πολτός. Χτυπάμε χωριστά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Συνεχίζοντας, προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα (ή τα ψιλοκομμένα καρύδια) και την κανέλα και χτυπάμε καλά.

Αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε στο μείγμα μας το σιμιγδάλι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών ή με ξύλινη κουτάλα. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε μέσα το μείγμα και αφού το βάλουμε στη μεσαία σκάλα του φούρνου, το ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και να γίνει αρκετά ξανθή (περίπου 45΄).

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι (το σιγοβράζουμε για περίπου 20΄) και όταν βγει ο χαλβάς τον κόβουμε σε κομμάτια και τον σιροπιάζουμε, αφού πρώτα στη μέση κάθε κομματιού έχουμε καρφώσει ένα ολόκληρο (ασπρισμένο) αμύγδαλο. Ο χαλβάς σερβίρεται κρύος.
 Πηγή

food+drink//Kουραμπιέδες για αρχάριους

Πολλές οι παραλλαγές για τη συνταγή των κουραμπιέδων, που φέρνουν πονοκέφαλο στη νέα νοικοκυρά. Αλλά το καλό αποτέλεσμα δεν έρχεται πάντα με τον πιο δύσκολο και περίτεχνο τρόπο. Θησαυροί βρίσκονται στα πιο απλά πράγματα. Έτσι κι εμείς εντοπίσαμε μία από τις απλούστερες συνταγές κουραμπιέδων και στην παρουσιάζουμε...

Όποια προσθήκη εναπόκειται στη φαντασία και στο γούστο σου...
Kουραμπιέδες για αρχάριους
Υλικά
·         1.200 γραμ. βούτυρο γάλακτος
·         150 γραμ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα, κομμένα και καβουρδισμένα)
·         1 φλιτζ. καφέ ζάχαρη άχνη
·         3 κρόκοι αβγών
·         1 κουταλάκι γλυκού σόδα διαλυμένη σε 1 φλιτζανάκι καφέ πορτοκάλι
·         1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ
·         2 ½ κιλά (περίπου) αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
·         Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη ώσπου να ασπρίσει.
·         Στη συνέχεια, ρίχνετε τους κρόκους αβγών, το πορτοκάλι με τη σόδα, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.
·         Προσθέτετε 2 κιλά αλεύρι (αν χρειαστεί και περισσότερο μέχρι να γίνει μαλακιά η ζύμη) και ζυμώνετε πολύ καλά.
·         Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετείτε σε ένα ταψί. Ψήνετε στο φούρνο στους 200C για 25 λεπτά.
·         Όταν τους βγάλετε ζεστούς όπως είναι, ρίχνετε με το σουρωτήρι τη ζάχαρη άχνη για να κολλήσει πάνω τους. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε κι άλλη ζάχαρη άχνη.