add

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

food+drink//Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού(3 συνταγες)

Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

 

Χοιρινό: Ο Βασιλιάς του δικού μας χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει μοναδικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα. Στην Αμερική την τιμητική της έχει η γαλοπούλα, στην Αγγλία η πουτίνγκα, στην Ιταλία το πανετόνε κ.ο.κ. Όμως στην Ελλάδα, σε κάθε ξεχωριστή στιγμή, σε κάθε επίσημο ή γιορτινό τραπέζι το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει χοιρινό. Πολλοί οι τρόποι μαγειρέματος και όλοι νοστιμότατοι. Το έθιμο έρχεται από την αρχαιότητα, όταν αυτό το κρέας επιλεγόταν και συνδυαζόταν αρμονικά με φρούτα.
Εμείς επιλέξαμε τρεις ενδιαφέρουσες γιορτινές συνταγές και σας τις παρουσιάζουμε...
Οι δύο πρώτες έχουν έναν ευρωπαϊκό αέρα, αλλά η τελευταία αποτελεί το παραδοσιακό πιάτων των Ελλήνων για το χριστουγεννιάτικο γεύμα.
1)Χοιρινό με δαμάσκηνα
Υλικα:
·  Χοιρινό κομμένο σε 10 - 12 κομμάτια
·  1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές στρογγυλές λωρίδες
·  1 σκόρδο
·  2 πατάτες κομμένες στρογγυλές
·  δαμάσκηνα (ανάλογα με τη γεύση σας)
·  2 πιπεριές κόκκινες σε χοντρές λωρίδες
·  1 ποτήρι κόκκινο κρασί
·  ελαιόλαδο Αλτις
·  αλάτι
·  πιπέρι

Εκτέλεση
1.       Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ώσπου να πάρει το πρώτο χρώμα. Ρίχνουμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο.
2.       Μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και αφού ανακατευτούν όλες οι μυρωδιές περιλούζουμε το μείγμα με το κόκκινο κρασί.
3.       Τέλος προσθέτουμε και τις πατάτες και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Τώρα ρίχνουμε το αλάτι (ανάλογα με τη γεύση μας) και το πιπέρι.
2)Χοιρινό με πορτοκάλι
Υλικά
  • 4 κιλά μπούτι χοιρινό
  • χυμός δύο πορτοκαλιών
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 1 ξινόμηλο σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι κρασί σαμιώτικο
  • 1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 10 γαρίφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο Αλτις
  • 1 κουταλιά δενδρολίβανο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.Μέσα σε αυτή τη μαρινάδα βάζετε το χοιρινό, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες.Κατά διαστήματα το γυρίζετε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
Την επόμενη μέρα βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζετε σε μια λαμαρίνα, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε λίγο νερό.Το σκεπάζετε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου.
Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε 180°C για περίπου 3 ½ ώρες.Κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιβρέχετε με το ζουμί του.Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το χοιρινό να ροδίσει.
3)Χοιρινό με σέλινο
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό χοιρινό σε μερίδες
  • 1 κιλό σέλινο με τα φύλλα του
  • 1 σελινόριζα μικρή
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο Αλτις
      για το αβγολέμονο
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο ζωμό από το βραστό μας
Εκτέλεση
Κόβουμε το σέλινο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να αχνίσει.
·     Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα καρότα. Κόβουμε μια φέτα σελινόριζα, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.
·   Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για να το αρωματίσουν. Σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα και τη σελινόριζα. Ακολουθεί το κρέας. Τα αφήνουμε με λίγο νερό, αν χρειαστεί, 1-2 λεπτά και τα αδειάζουμε αμέσως μετά στην κατσαρόλα με το σέλινο που αχνίζει. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο νερό - αν χρειαστεί και πάλι - και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει.
·       Όταν είναι έτοιμο, προχωράμε στο αβγολέμονο. Βάζουμε σε ένα ποτήρι κρύο νερό και διαλύουμε το αλεύρι. Παίρνουμε 2-3 κουτάλες ζωμό και το αδειάζουμε σε ένα κατσαρόλι. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά ολόκληρα και τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη. Μόλις δέσουν, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλευρόνερο, εξακολουθώντας να ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αβγά στον ζωμό που έχουμε κρατήσει από το κρέας, ενώ συνεχίζουμε απαλά-απαλά το ανακάτεμα για να μη μας κόψει το αβγό. Βάζουμε το αβγολέμονο στη φωτιά και το ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι να πήξει. Περιχύνουμε το χοιρινό μας με σάλτσα αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου