Ποντιακά φαγητά: Πιλάφι Σινώπης
Υλικά
·
2 ποτήρια Ρύζι
·
2½ ποτήρια ζωμό Κρέατος
·
8 κουταλιές Βούτυρο
·
2 κουταλιές Αμύγδαλα ασπρισμένα
·
1 κουταλιά Φιστίκια Αιγίνης
·
½ ποτήρι Αρακά
·
1 στήθος Κότας
·
Πιπέρι
·
1 πρέζα Σαφράν (κρόκος)
Εκτέλεση
·
Σε μπολ βάζουμε το ρύζι
και 2 κουταλιές αλάτι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι και
τ΄ αφήνουμε να μουσκέψει, μέχρι να κρυώσει το νερό.
·
Κατόπιν ξεπλένουμε και στραγγίζουμε
το ρύζι.
·
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το
βούτυρο και ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και τ΄ αφήνουμε να καβουρντιστεί για
10 λεπτά.
·
Σε ένα φλιτζανάκι βάζουμε
μέχρι τη μέση νερό, ρίχνουμε το σαφράν και τ΄ αφήνουμε 30 λεπτά να «σταθεί».
·
Κατόπιν ρίχνουμε το
σαφράν και το ζωμό κρέατος στο ρύζι.
·
Στο μεταξύ σε ένα μικρό
κατσαρολάκι βράζουμε τον αρακά και το στήθος της κότας, κομμένο σε κομματάκια.
·
Μόλις μισοβράσουν, ο
αρακάς με τα κομματάκια της κότας, τα ρίχνουμε στο ρύζι, κλείνουμε το καπάκι
της κατσαρόλας και τ΄ αφήνουμε να βράσουν. Μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά!
·
Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε
τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, σε λίγο βούτυρο, τα προσθέτουμε στο ρύζι και
σερβίρουμε…
Καλή Όρεξη!
* Σινώπη: Η πρώτη Ελληνική αποικία του Πόντου. Πόλη–Μητρόπολη που με την σειρά της αποίκισε όλα τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ιδρύοντας άλλες φημισμένες πόλεις!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου