add

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

food+drink//Ποντιακά πιροσκί

Ποντιακά πιροσκί
Υλικά
Για την ζύμη (15 πιτάκια περίπου):

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
Νερό όσο πάρει
1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο

Υλικά για την γέμιση ΤΥΡΙΟΥ:
250 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό
1 κουταλιά ξερό δυόσμο

Υλικά για την γέμιση ΠΑΤΑΤΑΣ:
4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ψιλοκομμένο άνηθο
Λίγο σοταρισμένο ξερό κρεμμύδι
Γάλα

Ετοιμασία

Για γέμιση τυριού:
Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.

Για γέμισης πατάτας:
Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά για την ζύμη καλά μέχρι να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. (Αν χρειάζεται αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως ροσ8έτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή).
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
Οταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού.
Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου