
Εκμέκ
κανταΐφι με μαστίχα Χίου
Υλικά
για 12 άτομα
Για
τη βάση:
½ πακέτο φύλλο
κανταΐφι
150 γρ. βούτυρο
ή μαργαρίνη, λιωμένα
1 φλ. φιστίκια
Αιγίνης, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
1 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
2 σφηνάκια λικέρ
μαστίχας
Για
την κρέμα:
1 λίτρο γάλα,
φρέσκο
3 κ.σ. κορν
φλάουρ
κρόκοι από 4
αυγά
1½ φλ. ζάχαρη
2 σφηνάκια λικέρ
μαστίχας
λίγο ξύσμα
λεμονιού, ακέρωτο
Για
τη σαντιγί:
600 ml κρέμα γάλακτος,
35% λιπαρά
1 φλ. ζάχαρη,
άχνη
Εκτέλεση
Βάση:

Κρέμα:
Κρατάμε
½ φλ. γάλα στην άκρη και ανακατεύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και
ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το
ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού, ομογενοποιούμε ανακατεύοντας και απλώνουμε την κρέμα ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε στο εκμέκ τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
food+drink