add

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

food+drink//Φτιάξτε αυθεντική χιώτικη πορτοκαλόπιτα!



Φτιάξτε αυθεντική χιώτικη πορτοκαλόπιτα!
Mοναδική πορτοκαλόπιτα ζουμερή, απίθανη γευση, χωρίϛ αβγα και πανεύκολη! Mία δοκιμή θα σαϛ αποστομώσει...
Τι χρειαζόμαστε:
·         1/2 κιλο φύλλο κρούσταϛ
·         1 ποτήρι νερου (κλασικο ψηλό) ζάχαρη
·         1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
·         1 ποτήρι χυμο πορτοκάλι
·         1 γιαούρτι 2%
·         2 βανίλιες / 1/2 κ.γλ.
·         1 φακελάκι baking powder / 1 1/2 - 2 κ.γ.
·         ξυσμα από 2 πορτοκαλια
To σιροπι:
·         1 ποτήρι ζάχαρη
·         1 ποτήρι νερο
·         ξυσμα από 1 πορτοκάλι
Πώς το κάνουμε:
1.     Σε ένα ταψι ανοίγω τα φυλλα όσο πιο καλά μπορώ και τα βαζω λίγα λίγα στουϛ 100 βαθμουϛ να ξεραθουν, ετσι ώστε να θρυματιζονται ευκολα.
2.     Eπειτα τα θρυματίζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπωλ.
3.     Bαζουμε όλα μαϛ τα υλικά μέσα και ανακατευουμε καλα. Mετά βαζουμε το μειγμα μαϛ σε ένα ταψι αλλα να μην είναι λαδωμενο γιατί η πιτα έχει αρκετό λάδι και δεν κολλαει.
4.     Ψηνουμε στουϛ 180 για περιπου 30 -40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθο καφέ χρωμα και αν θελετε τσεκαρουμε με ένα μαχαιράκι αν βγαινει στεγνο.
5.     Aφού την βγαλουμε από τον φουρνο, την αφηνουμε να κρυωσει τελείωϛ και φτιαχνουμε το σιροπι μας. Tο βραζουμε για 10 λεπτα να δέσει και αφού έχει κρυωσει το γλυκο μαϛ περιχυνουμε με σιροπι να πάει παντου. Tο ρουφαει πολύ γρηγορα.
Eτοιμη! Eίναι υπεροχη όταν μπει στο ψυγειο.
 food+drink.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

food+drink//Ποντιακά φαγητά: Πιλάφι Σινώπης



Ποντιακά φαγητά: Πιλάφι Σινώπης
Υλικά
·         2 ποτήρια Ρύζι
·         2½ ποτήρια ζωμό Κρέατος
·         8 κουταλιές Βούτυρο
·         2 κουταλιές Αμύγδαλα ασπρισμένα
·         1 κουταλιά Φιστίκια Αιγίνης
·         ½ ποτήρι Αρακά
·         1 στήθος Κότας
·         Αλάτι
·         Πιπέρι
·         1 πρέζα Σαφράν (κρόκος)

Εκτέλεση

·         Σε μπολ βάζουμε το ρύζι και 2 κουταλιές αλάτι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι και τ΄ αφήνουμε να μουσκέψει, μέχρι να κρυώσει το νερό.
·         Κατόπιν ξεπλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.
·         Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και τ΄ αφήνουμε να καβουρντιστεί για 10 λεπτά.
·         Σε ένα φλιτζανάκι βάζουμε μέχρι τη μέση νερό, ρίχνουμε το σαφράν και τ΄ αφήνουμε 30 λεπτά να «σταθεί».
·         Κατόπιν ρίχνουμε το σαφράν και το ζωμό κρέατος στο ρύζι.
·         Στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τον αρακά και το στήθος της κότας, κομμένο σε κομματάκια.
·         Μόλις μισοβράσουν, ο αρακάς με τα κομματάκια της κότας, τα ρίχνουμε στο ρύζι, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τ΄ αφήνουμε να βράσουν. Μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά!
·         Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, σε λίγο βούτυρο, τα προσθέτουμε στο ρύζι και σερβίρουμε…

Καλή Όρεξη!

* Σινώπη: Η πρώτη Ελληνική αποικία του Πόντου. Πόλη–Μητρόπολη που με την σειρά της αποίκισε όλα τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ιδρύοντας άλλες φημισμένες πόλεις!
Πηγή

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

food+drink//Ρεβανί του Στέλιου Παρλιάρου



Ρεβανί του Στέλιου Παρλιάρου
Υλικά
6 αυγά (χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια)
140 γρ. ζάχαρη
140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη
220 γρ. νερό
30 γρ. γλυκόζη (κάνει πιο ρευστό το σιρόπι, δεν ζαχαρώνει και σε αυτές τις ποσότητες δεν αλλοιώνει τη γεύση)
Προετοιμασία 15΄  Παρασκευή 40΄  Ψήσιμο 20΄ - 30΄
Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 100 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τα 40 γρ. ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκ. ή σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 23 x 23 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, για 20 - 30 λεπτά.
Σιρόπι: Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετρώντας από το σημείο βρασμού). Βγάζουμε το ρεβανί από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό (δηλαδή και τα δύο ζεστά).

Συμβουλές
Μπορούμε να προσθέσουμε 50γρ. ινδική καρύδα στο μείγμα του σιμιγδαλιού.
Αν θέλουμε βάζουμε στο σιρόπι και 200 γρ. λικέρ μαστίχας ή λιμοντσέλο.
Αν προσθέσουμε 80 γρ. τριμμένο φιστίκι Αιγίνης στο μείγμα του σιμιγδαλιού, θα γίνει πράσινο.
food+drink.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

food+drink//Εκμέκ κανταΐφι με μαστίχα Χίου




Εκμέκ κανταΐφι με μαστίχα Χίου
Υλικά
για 12 άτομα
Για τη βάση:
½ πακέτο φύλλο κανταΐφι
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα
1 φλ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
1 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα, φρέσκο
3 κ.σ. κορν φλάουρ
κρόκοι από 4 αυγά
1½ φλ. ζάχαρη
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
λίγο ξύσμα λεμονιού, ακέρωτο
Για τη σαντιγί:
600 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
1 φλ. ζάχαρη, άχνη
Εκτέλεση
Βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ανοίγουμε («ξαίνουμε») το κανταΐφι με τα χέρια μας να αφρατέψει και το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με τα μισά φιστίκια και το ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη, για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε. Αφού έχει κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε όσο το σιρόπι είναι καυτό.
Κρέμα:
Κρατάμε ½ φλ. γάλα στην άκρη και ανακατεύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού, ομογενοποιούμε ανακατεύοντας και απλώνουμε την κρέμα ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε στο εκμέκ τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

food+drink