add

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

food+drink//Η παρασκευή του καφέ espresso


Έχουμε στην διαθεσή μας τους έτοιμους φρεσκοκαβουρντισμένους κόκους καφέ.

Η μία δόση καφέ 7-8 γραμμάρια (για έναν διπλό espresso χρειαζόμαστε δύο τέτοιες δόσεις):















Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να φτιάξουμε τον καφέ μας. Πριν ξεκινήσουμε όμως δυό λόγια για τον καφέ: Ο καφές ποικιλίας Αράμπικα περιέχει περισσότερα απο 120 αρωματικά έλαια και περισσότερα απο 300 χημικά στοιχεία. Σε σύγκριση να σας πω ότι το κρασί περιέχει λιγότερα χημικά στοιχεία και αρωματικά !

Για να έρθουν όμως στο φλυτζάνι μας όλα αυτά τα αρωματικά έλαια δεν αρκεί η ατμοσφαιρική πίεση.Οι μέθοδοι παρασκευής του καφέ όπως φίλτρου, Ελληνικός και Αμερικάνικος βασίζονται στην ανάμιξη του νερού με τον καφέ σε συνθήκες κανονικής ατμοσφαιρικής πίεσης. Προκειμένου να καταφέρουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα "κρυμμένα" γευστικά στοιχεία του καφέ δεν μας αρκεί η πίεση της ατμόσφαιρας αλλά χρειαζόμαστε επιπλέον πίεση. Με την χρήση μιας πραγματικής μηχανής espresso το νερό οδηγείται να περάσει μέσα από τον καφέ με πίεση μεγαλύτερη από 8 ατμόσφαιρες. Έτσι στο ειδικό φίλτρο που περιέχει τον καφέ "στραγγίζεται" κυριολεκτικά όλη η γεύση και μένει ένας δίσκος με όλα τα άχρηστα στοιχεία του καφέ που φυσικά καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων και όχι στο στομάχι μας.

Πολλοί νομίζουν ότι ο espresso είναι πολύ δυνατός καφές, πιο δυνατός από τον Νεςκαφέ. Όσον αφορά την γεύση φυσικά και είναι πολύ πιο δυνατός αλλά όσον αφορά την καφείνη είναι πολύ πιο ελαφρύς. Η περιεκτικότητα του espresso σε σχέση με τον όγκο του καφέ είναι πολύ υψηλή, η υψηλότερη από όλους τους καφέδες γιατί είναι συμπυκνωμένη σε μικρό όγκο αλλά η συνολική ποσότητα ενός espresso είναι πολύ μικρή (μόλις 50 ml όσο δηλαδή ένα φλυτζανάκι Ελληνικού καφέ) οπότε η τελική τιμή της καφείνης που καταναλώνουμε είναι μικρότερη από ένα ποτήρι φραπέ.

Αρχίζουμε λοιπόν! Αριστερά βλέπουμε τον
μύλο στον οποίο αλέθουμε τον καφέ και
δεξιά την μηχανή του espresso:



















Αλέθουμε τον καφέ αμέσως πριν την παρασκευή του για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή απώλεια του αρώματος και της φρεσκάδας του. Η συνολική επιφάνεια του καφέ που είναι εκτεθιμένη στον αέρα είναι υπερπολλαπλάσια όταν ο καφές είναι σε μορφή σκόνης οπότε η αλλίωση είναι ταχύτατη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον οι συσκευασμένοι καφέδες χάνουν πολύ γρήγορα το άρωμα τους μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Για να συμβάλει θετικά στην ποιότητα του espresso, ο μύλος του καφέ είναι απαραίτητο να διαθέτει τριβείς που "σκίζουν" τους κόκκους του καφέ και όχι τύπου "μπλέντερ" με λεπίδες που "κόβουν" τον κόκκο. Η κρίσιμη διαφορά είναι στην ομοιομορφία του μεγέθους του αλεσμένου καφέ, οι λεπίδες δεν έχουν την δυνατότητα να πετύχουν ίσα μέγεθη και αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ποιότητα του καφέ espresso. Oπως είπαμε και παραπάνω ο στόχος μας είναι να περάσει το νερό ομοιόμορφα μέσα από τον καφέ για να πάρουμε όλο το άρωμα και την γεύση που βρίσκεται μέσα του.

Βλέπουμε λοιπόν τον αλεσμένο καφέ μέσα στο
ειδικό φίλτρο (στα Αγγλικά portafilter):

















Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο για να συμπιέσουμε με το χέρι μας τον καφέ. Για άλλη μια φορά θέλουμε να εξασφαλίσουμε την συνεχόμενη ροή του νερού μέσα από τον καφέ χωρίς ασυνέχειες ή κενά.

Ιδού λοιπόν το tamper:
















Κάποιος φίλος μου είπε ότι μοιάζει με σφραγίδα, αλλά η διαφορά είναι ότι το κάτω μέρος είναι απολύτως επίπεδο για να μπορέσουμε μετά την πίεση που ασκούμε με το χέρι μας στον καφέ να "γυαλίσουμε" την επιφάνεια του καφέ και να εξασφαλίσουμε έτσι ότι δεν θα πέσουν κατάλοιπα καφέ στο φλυτζάνι μας.

Ο καφές είναι προ-πιεσμένος και έτοιμος για
την τελική επεξεργασία:
















Κουμπώνουμε το portafilter στην μηχανή του espresso και πατάμε το κουμπί. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αρχίζει η ροή του καφέ, λίγες σταγόνες στην αρχή και κατόπιν μια συνεχόμενη ροή. Οι Ιταλοί ονομάζουν αυτήν την συνεχόμενη ροή του καφέ coda di topo γιατί θυμίζει την ουρά του ποντικού:


















Μετά από περίπου 25 δευτερόλεπτα αρχίζουν να εμφανίζεται καφεκίτρινη χροιά στην επιφάνεια του καφέ (δυστυχώς δεν κατάφερα να σας την εμφανίσω στην φωτογραφία, ίσως γιατί έτσι σίγουρα θα κατέστρεφα τον καφέ) . Αυτό είναι το σημάδι ότι ο καφές είναι έτοιμος, αν συνεχίσουμε για περισσότερη ώρα ο καφές μας θα πικρίσει, οπότε σταματάμε άμεσα.



















Επιτέλους ο καφές μας είναι έτοιμος:















Στο πάνω μέρος διακρίνουμε το καϊμάκι (στα Ιταλικά la crema) που εμπεριέχει όλο το μοναδικό άρωμα και την γεύση του καφέ. Ο espresso καταναλώνεται άμεσα για να προλάβουμε να γευτούμε την μοναδική γεύση του. Η δε προσθήκη ζάχαρης είναι εντελώς προαιρετική μια και ένας καλός Βραζιλιάνικος καφές έχει γλυκές ιδιότητες από μόνος του. Η δε επίγευση με τόνους σκούρας σοκολάτας μπορεί να μείνει στο στόμα μας ακόμα και 20-30 λεπτά αργότερα από την ώρα που καταναλώσαμε τον espresso!

Η όλη διαδικασία που ίσως σας φαίνεται περίπλοκη δεν χρειάζεται περισσότερο από 5 λεπτά αλλά προσωπικά τα διαθέτω ευχαρίστως για να μπορώ να απολαύσω τον καφέ μου όπως ακριβώς θέλω κάθε μέρα. Επίσης να μην ξεχάσω να σας πω ότι η μηχανή του espresso που διαθέτω δεν χρησιμοποιεί κανενός είδους αυτοματισμό όπως κάποιες άλλες που υπάρχουν στην αγορά οι οποίες με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού κάνουν σχεδόν όλα τα βήματα που σας περιέγραψα πιο πάνω. Δεν είναι θέμα οικονομίας για μένα η χρήση της χειροκίνητης μηχανής espresso, αν και όντως είναι φτηνότερη από τις super-duper αυτόματες, αλλά δυνατότητας ελέγχου του κάθε σταδίου της διαδικασίας της παρασκευής του καφέ.

food+drink// ANEJO HIGHBALLS

ANEJO HIGHBALLS
ANEJO HIGHBALL

  • 35ml Bacardi 8 Anos
  • 10ml φρέσκος χυμός lime
  • 15ml Orange Curacao
  • 2 σταγόνες Angostura Bitters
  • Ginger Beer
Preparation
Γεμίζετε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Προσθέτετε τα 4
πρώτα συστατικά και ανακατεύετε. Απογεμίζετε με
Ginger Beer, γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκάλι και
σερβίρετε.

food+drink//ESPRESSO MARTINI

ESPRESSO MARTINI
BACK TO COCKTAILS
IngredientsESPRESSO MARTINI
  • 30ml Martini Rossso
  • 20ml vodka
  • 7.5ml Kalhua
  • 2.5ml σιρόπι κανέλα
  • 2.5ml σιρόπι ζάχαρης
  • 1 καφές Espresso
Preparation
Ανακινήστε δυνατά σε σέικερ με πάγο όλα τα υλικά και
διπλοσουρώστε σε παγωμένο ποτήρι cocktail. Γαρνίρετε
με κόκκους καφέ.

food+drink//Σμούθις γιαουρτιού με φρούτα του δάσους

Σμούθις γιαουρτιού με φρούτα του δάσους
Σμούθις γιαουρτιού με φρούτα του δάσους
Υλικά για 2 άτομα
150 γρ. βατόμουρα
150 γρ. σμέουρα
400 ml. γάλα πλήρες
150 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2%)
40 ml. σιρόπι
Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το γιαούρτι, και χτυπάμε για δύο λεπτά.
2. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη ένα- δύο λεπτά.
3. Ρίχνουμε το μείγμα σε ποτήρι της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση παγωμένο και ένα από τα μεγάλα του χυμού.
4. Σερβίρουμε με τριμμένο πάγο και φύλλα μέντας ή βατόμουρα.
http://www.nline.gr/2774/ 

food+drink//Πανακότα γιαουρτιού με κούλις ροδάκινου και φράουλας

Πανακότα γιαουρτιού με κούλις ροδάκινου και φράουλαςΠανακότα γιαουρτιού με κούλις ροδάκινου και φράουλας
Υλικά για 10 άτομα
600 ml. γάλα πλήρες
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. ζάχαρη
1/2 βανίλια ξύλο
4-5 φύλλα ζελατίνης
100 γρ. ροδάκινα
100 γρ. φράουλες
100 γρ. αχνή ζάχαρη
30 ml. grand marnier
30 ml. νερό
Εκτέλεση
1. Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και αφήνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό.
2. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει παχύρρευστο.
3. Τοποθετούμε σε φόρμες ή σε ποτήρια και αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
4. Για τη σάλτσα φρούτων λιώνουμε τη ζάχαρη σε μικρό σκεύος. Λίγο πριν γίνει καραμέλα ρίχνουμε τα ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα κομματάκια, το grand marnier και το νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τις φράουλες.
5. Βγάζουμε την πανακότα από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με τις σάλτσες φρούτων.
*Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε εποχιακό φρούτο.
http://www.nline.gr/2774/

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

food+drink//Ντονέρ (Γύρος από κιμά)

sυνταγή: Ντονέρ (Γύρος από κιμά)

Πάμε να φτιάξουμε σπιτικό Ντονέρ (Γύρος από κιμά);
Υλικά 
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό-μοσχάρι) 3 φορές περασμένο από την μηχανή
1 κουτ. σούπας κάρι
1 κουτ. σούπας μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. τσαγιού πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά
1/3 κούπας γάλα
1 αβγό
Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Φτιάχνουμε ένα μακρόστενο ρολό και το τυλίγουμε με λαδόκολλα. Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 50 λεπτά, βγάζουμε την λαδόκολλα και το ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ώσπου να ροδίσει. Κόβουμε τον γύρο σε λεπτές φέτες τον αφήνουμε να κρυώσει και τον Σερβίρουμε. Καλή Επιτυχία!
*Συνοδεύεται άψογα με κρεμμύδι και πίτα για σουβλάκια.

food+drink//Σουβλάκι με χαλούμι

Σουβλάκι με χαλούμι

Το σουβλάκι τείνει να γίνει (εάν δεν έχει γίνει ήδη) φαγητό παγκοσμίου εμβέλειας. Για αυτό σήμερα σας παρουσιάζουμε μία συνταγή που έχει στοιχεία Κύπρου - και κυρίως το παραδοσιακό -και λαχταριστό- χαλούμι.
Είστε έτοιμοι;

ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα):
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μεγάλο κολοκυθάκι
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
16 μικρά μανιτάρια
250 γρ. χαλούμι
50 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι βαλσάμικο
Αλατοπίπερο
Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα (3 3εκ.), αφού αφαιρέσουμε το εσωτερικό τους (εκτός από τα μανιτάρια).
Κόβουμε το χαλούμι σε 16 κύβους.
Περνάμε τα υλικά (ένα το καθένα) σε 16 κοντά σουβλάκια με την εξής σειρά: πιπεριά πράσινη, μελιτζάνα, πιπεριά κόκκινη, κολοκυθάκι, πιπεριά κίτρινη, μανιτάρι, χαλούμι.
Πασπαλίζουμε τα σουβλάκια με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Ψήνουμε σε δυνατή σχάρα για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά.
Όταν είναι έτοιμα τα ραντίζουμε με το ξίδι και τη ρίγανη.
Πηγή: cyforums.com

food+drink// ΣΟΥΒΛΑΚΙ : Η ιστορία του

ΣΟΥΒΛΑΚΙ : Η ιστορία του


Όταν μιλάμε για σουβλάκι, δεν εννοούμε κάποια καινούργια ανακάλυψη. Μιλάμε για μια τέχνη ψησίματος ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών. Ακόμα και στα ομηρικά έπη υπάρχουν αναφορές που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα σουβλάκια και κομμάτια κρέατος που έμοιαζαν με κοντοσούβλια. Επίσης,
ο Αθήναιος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» έχει μια πολύ χαρακτηριστική αναφορά: Ο Ηγήσιππος, λέει, που έζησε γύρω στο 170 π.Χ. και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες συγγραφικές πηγές για την Ιστορία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, συνέγραψε το περίφημο «Οψαρτυτικό», κάτι σαν αρχαίο οδηγό μαγειρικής. 
Σ' αυτόν, λοιπόν, αναφέρει ένα έδεσμα με την ονομασία «κάνδαυλος», που από την περιγραφή φαίνεται να μοιάζει πολύ με το σουβλάκι. Είχε διάφορα κομμάτια ψητού κρέατος, πίτα, τυρί, άνηθο και συνδυαζόταν με κάποιο ζουμί. Ενα ιδιόμορφο σουβλάκι από εντόσθια συναντάται στην αρχαία Ρώμη και σε κείμενα του 1ου αι. μ.Χ., αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, πλανόδιοι πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά και σουβλάκι με πίτα.

Η ιδέα του τυλιγμένου κρέατος μαζί με λαχανικά και διάφορα αρωματικά απαντάται σε πολλές κουζίνες του κόσμου, από την ασιατική, την ιαπωνική και την κινεζική μέχρι την αραβική, την ισπανική και την αμερικανική ή ακόμα και τη γαλλική.

H Eλλάδα δεν είναι ο μόνος τόπος στον πλανήτη όπου το κρέας ή τα λαχανικά σουβλίζονται σε ξυλάκια (καλαμάκια) για να ψηθούν στα κάρβουνα. Tο σουβλάκι, στην ουσία, είναι παγκόσμιο φαγητό

Από την Αμερική, όπου το μπάρμπεκιου είναι τρόπος ζωής, ένα δημοφιλές σουβλάκι περιέχει ένα και μοναδικό κομμάτι κρέας, λουκάνικο, σουβλισμένο και ψημένο στη σχάρα. Τα καρυκεύματά του είναι τα γνωστά: μουστάρδα και κέτσαπ. Είναι ίσως από τα πιο φτωχά σαν ιδέα φαγητά στη σχάρα. Αλλού, όμως, η παράδοση είναι πλούσια και πάρα πολύ γευστική.

Στη Μεσόγειο το σουβλάκι ψήνεται παντού, από τις ακτές της Ισπανίας μέχρι τα μεζεδοπωλεία της Τουρκίας. Το ισπανικό δώρο στον κόσμο της σούβλας λέγεται pinchitos, μικρά σουβλάκια από ποικίλα κρέατα. Μπορεί να γίνει από χοιρινό, το εθνικό κρέας της Ισπανίας, από κοτόπουλο και άλλα. Καμιά φορά τα φτιάχνουν από κιμά, άλλες φορές από κυβάκια. Οι γεύσεις διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή: το κύμινο είναι δημοφιλές, για παράδειγμα, όπως επίσης το φρέσκο κολίανδρο και ο μαραθόσπορος, γεύσεις φερμένες όλες από την αραβική παράδοση της Βόρειας Αφρικής που έχει επηρεάσει αισθητά τη μαγειρική της Ισπανίας. Τα pinchitos θεωρούνται μεζές (τάπας). Βρίσκουμε τέτοια και ανάμεικτα με το κλασικό λουκάνικο chorizo και γαρίδες, ψημένα στα κάρβουνα.

Οι Γάλλοι έχουν τα brochettes τους, με διάφορες πρώτες ύλες, από κοτόπουλο μέχρι μπακαλιάρο. Πολλά απ' αυτά είναι σπεσιαλιτέ της μεσογειακής Γαλλίας, γύρω από την Προβηγκία. Ένα αγαπητό σουβλάκι εκεί περιέχει διάφορα αρνίσια εντόσθια, με τομάτα, κρεμμύδι και βασιλικό.

Παντού στον κόσμο, και στην Μεσόγειο και αλλού, το σουβλάκι είναι από τα κλασικά φαγητά του δρόμου, κάτι πρόχειρο, δηλαδή, που το τρώγει ο κόσμος στα όρθια και πολλές φορές καθοδόν. Ένα μέρος όπου η παράδοση αυτή είναι τεράστια και πολύ ζωντανή είναι η Λατινική Αμερική. Εκεί παντού υπάρχουν πλανόδιοι μάγειροι που ψήνουν διάφορα σουβλάκια σε καροτσάκια στον δρόμο. 
Στη Βολιβία, για παράδειγμα, φτιάχνουν τα anticucho, μικρά σουβλάκια με εναλλάξ κομμάτια από κρέατα και πατάτες και σερβιρισμένα με μια σάλτσα από φιστίκια. Στο Περού σουβλίζουν διάφορα εντόσθια, μεταξύ των οποίων το φαβορί τους, μοσχαρίσια καρδιά μαριναρισμένη σε πικάντικη σάλτσα από σκόρδο, λάδι, μπαχαρικά και μια ειδική ντόπια καυτερή πιπεριά. H παράδοση αυτή κρατήθηκε και στη διασπορά. Στις νοτιοαμερικάνικες γειτονιές της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, κάθε βράδυ γίνεται ένα μυρωδάτο, γευστικότατο πανηγύρι από τέτοια φαγητά, ψημένα σε καροτσάκια στον δρόμο.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σουβλιστά είναι αυτά που φτιάχνονται στην Καραϊβική, ίσως επειδή οι γεύσεις είναι υβρίδια δανεισμένες από πολλές άλλες κοντινές κουλτούρες. Ένα απλό σουβλάκι από αρνίσιο κρέας, για παράδειγμα, συνήθως γλυκίζει στη μαγειρική της Καραϊβικής επειδή το μαρινάρουν με μέλι, ξύδι και λάδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα καραμελωμένο κρέας στη σούβλα, τραγανό απ' έξω και μαλακό από μέσα.

Αλλά ο συνδυασμός του ψητού αρνίσιου κρέατος και τελευταίως μόνο του χοιρινού, για λόγους οικονομίας, με το τζατζίκι, την ντομάτα και το κρεμμύδι (στην παραδοσιακή μορφή και όχι τη φαστφουντάδικη λογική με κάτι περίεργες σος) είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα, ίσως με ανατολίτικη καταγωγή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Ελλάδα το τυλιχτό σουβλάκι άρχισε να διαδίδεται τις δεκαετίες του '40 και του '50 σε προσφυγικές περιοχές, όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια και ο Κορυδαλλός. Λέγεται ότι στον Πειραιά το 1947 ένας Κωνσταντινουπολίτης άνοιξε φούρνο όπου πωλούσε πίτες σε μικρά ταψάκια, ενώ το 1950 εμφανίστηκε από την ίδια οικογένεια το πρώτο σουβλάκι κεμπάπ τυλιγμένο σε πίτα. Και από τότε, το σουβλάκι δεν μας πρόδωσε ποτέ...


cerebralism

food+drink// οφέλη του κόκκινου κρασιού;

Μύθος ή αλήθεια τα οφέλη του κόκκινου κρασιού;
red_wine2Εδώ και χρόνια μελέτες έχουν υποδείξει την σύνδεση του κόκκινου κρασιού με την μείωση του κινδύνου για θάνατο από καρδιακά νοσήματα. Οι έρευνες εντόπισαν ότι καθοριστική σε αυτή τη δράση του κόκκινου κρασιού ήταν η ουσία ρεσβερατρόλη που εντοπίζεται στη φλούδα του σταφυλιού και άλλων φρούτων.
Έτσι εμφανίστηκαν τα συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη.
Μια νέα έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης για να δει αν όντως έχουν τη δράση που υπόσχονται κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη. Την μελέτη διεξήγαγε η Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε 29 υγιείς γυναίκες ηλικίας 50 με 60 ετών.
Για 12 εβδομάδες οι μισές γυναίκες πήραν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης 75mg την ημέρα και οι άλλες μισές ένα εικονικό συμπλήρωμα. Η ποσότητα της ουσίας που έπαιρναν οι γυναίκες θα αντιστοιχούσε σε 8 λίτρα κόκκινου κρασιού την ημέρα.
Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο καλά λειτουργούσε ο μηχανισμός παραγωγής ινσουλίνης των γυναικών για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης εξέτασαν την πίεση, την χοληστερίνη και άλλους δείκτες υγείας.
Κανένας από τους ελέγχους δεν έδειξε διαφοροποίηση στους δείκτες των γυναικών που έπαιρναν το συμπλήρωμα και σε εκείνες που δεν έπαιρναν.
Κι ενώ η ρεσβερατρόλη μπορεί στο παρελθόν να έχει δείξει ότι οφελεί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ανθρώπους που έχουν πρόβλημα ελέγχου του σακχάρου τους, η νέα μελέτη δείχνει ότι το συμπλήρωμα δεν έχει καμία τέτοια δράση σε υγιείς ανθρώπους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδυναμώνονται τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού για την υγεία. Απλώς τα συμπληρώματα μάλλον δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην αποφυγή του κινδύνου.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Cell Metabolism.
Πηγή : www.healthpress.gr
Photo :http://www.simplyforties.com

food+drink// Τσουβράς, παραδοσιακό πιάτο της Τήλου

Η αυθεντική γκασπάτσο λοιπόν δικαιωματικά ανήκει στην Τήλο με τον Τσουβρά. Ένα πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε κρύο ή ζεστό και με μυρωδικά της αρεσκείας σας! Αυτή την εβδομάδα λοιπόν παρουσιάζω μία συνταγή από το βιβλίο μου «Παραδοσιακές Γεύσεις του Αιγαίου» και δεν είναι τίποτα ομορφότερο από μία απλή, ταπεινή και πολύ γευστική ντοματόσουπα ή τσουβρά, μία συνταγή που μας έρχεται από την Τήλο!

Υλικά
  • 4 τομάτες ώριμες, πολτοποιημένες
  • ½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, κατά προτίμηση έξτρα παρθένο
  • αλάτι

Εκτέλεση
  1. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε τον πολτό από τις τομάτες και σιγο-βράζουμε για 25 λεπτά.
  3. Συμπληρώνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με νερό.
  4. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 25 λεπτά.

Tip: Η σούπα μπορεί να γίνει και με άλλα τοπικά αμυλούχα όπως πληγούρι.
http://www.fnl-guide.com/gr/el/weekly-columns/weekly-recipe/sintagi-tsouvras/#.UIJRykgRLt9.facebook

food+drink//Μέλι και κανέλα


Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει.

Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι ...για πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.

Συμβουλή
{Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.}

Η αλήθεια για το μέλι με κανέλα
Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες. Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς.

Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα
Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

Κυστίτιδα
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

Πονόδοντος
Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.

Χοληστερόλη
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

 Κρυολόγημα
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα. Αέρια στομάχου (φουσκώματα) Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμειγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα. Γρίπη Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.

Μακροβιότητα
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..

Ακμή
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πά-στα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος. Αδυνάτισμα Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Καρκίνος
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.

Κούραση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

Άσχημη αναπνοή
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα....
http://www.eglimatikotita.gr/2012/10/blog-post_4490.html                                                               

food+drink//Γλυκό ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ


Γλυκό ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πακέτο
φύλλο κρούστας για γλυκά
300 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
3/4 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

ΥΛΙΚΑ για το ΣΙΡΟΠΙ
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1/2 λεμόνι το χυμό του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το baking powder και την κανέλα και το αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό αλλά μην το αραιώστε με υγρά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30-32 εκατοστά και βάζουμε τα μισά φύλλα από κάτω βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αμυγδάλου και αυγών, ισιώνουμε την επιφάνεια και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βοιυτυρώνοντάς τα πάλι ένα ένα!
Χαράζουμε το γλυκό σε λωρίδες
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 με 35 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό επί 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Ρίχνουμε τότε το λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.
Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε για ώρα να το πιεί.

Read more: http://www.i-diadromi.com/2012/10/blog-post_8492.html#ixzz2Ahkxsyva

food+drink//Κωκ ταψιού


Κωκ ταψιού 

Υλικά
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
5 αβγά
1 baking powder
2 βανίλιες
2 κ.σ. νερό

Για την κρέμα

2 1/2 λίτρα γάλα
1 1/4 κούπας κορν φλάουρ
3 κούπες ζάχαρη
5 κροκάδια
2-3 βανίλιες

Για την επικάλυψη
200 γρ.εβαπορέ αδιάλυτο
200 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τη βάση και τα χτυπάμε με το μίξερ
στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 4 λεπτά.
DSC_0025
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε καλά βουτυρωμένο ταψί με
διαστάσεις 40x35 εκ.
DSC_0027
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω-κάτω για ακριβώς 15 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
DSC_0030
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε επάνω
σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα.
DSC_0028
DSC_0031
Την αδειάζουμε πάνω στην κρύα βάση. Αφήνουμε και πάλι να κρυώσει εντελώς.
DSC_0032
Τέλος,λιώνουμε σε μπεν μαρί το εβαπορέ με τη σοκολάτα και στρώνουμε
το μείγμα πάνω στην κρύα κρέμα.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
DSC_0036
Είναι καλύτερα να το καταναλώσουμε την επόμενη μέρα που θα έχει
κρυώσει καλά!!
DSC_0023
Γίνεται ακόμη καλύτερο όσο στέκεται.
DSC_0014

Read more: http://www.i-diadromi.com/2012/10/blog-post_7310.html#ixzz2AhjgBSsq

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

food+drink//tiramisou


ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥΣ!!!
ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
15 μερίδες 100 ml η μια – θερμιδες 250

Υλικά:
300-400 γραμμάρια Σαβαγιάρ

Για τη Κρέμα:

500 γρ τυρί Mascarpone
1 φλυτζάνι Deligios Stevia
500 γρ Κρέμα γάλακτος
1 ½ κουταλιά σούπας στιγμιαίος καφέ
3-4 κουταλιές σούπας κονιάκ

Σ’ ένα μπώλ ανακατεύουμε την στέβια, την κρέμα γαλακτος και το mascarpone. Προσθέτουμε ½ κουταλια καφέ και ανακατεύουμε. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον υπόλοιπο καφέ ( 1 κουταλιά), το νερο και το κονιάκ για λίγο το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμεσ’ ένα επίπεδο ταψί ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε τηνεπιφάνεια. Αδειάζουμε όλη τη κρέμα πάνω από αυτά και καλύπτουμε τη κρέμα με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ με τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με τα κακάο

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

food+drink//TOΥΡΤΑ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


TOΥΡΤΑ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ
150γρ.αμύγδαλο σε σκόνη
100γρ.άχνη ζάχαρη
60γρ.ασπράδια αυγού
50γρ.κρέμα γάλακτος 35%
10γρ.κορν φλάουερ
50γρ.κουβερτούρα 55%

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
300.γρ.κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή(παγωμένη)
300γρ.κουβερτούρα 55%
150γρ.γάλα

πραλίνα φουντουκιού
eclats d or (φλύδες από πουράκια γίνεται η τούρτα τραγανή)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
250γρ.σοκολάτα(gianduja)τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια.
200γρ.κρέμα γάλακτος 35%

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος λιώνουμε την κουβερτούρα στους 50-55βαθ.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε την κουβερτούρα.Απλώνουμε το μείγμα σε τσέρκι 22εκ.και ψήνουμε στους 170βαθ για 15λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα.Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.Αφήνουμε 1λεπτό κ ανακατεύουμε.Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα.Ανακατεύουμε απαλά.Σε ένα τσέρκι 24εκ.βάζουμε το μπισκότο και από πάνω την πραλίνα με το κροκαν στην συνέχεια γεμίζουμε με την κρέμα σοκολάτας.Αφήνουμε στο ψυγείο κατά προτίμηση στην κατάψυξη για ένα βράδυ ώστε να παγώσει πολύ καλά και να μπορέσουμε να τη γλασάρουμε.Ξεφορμάρουμε και την τοποθετούμε σε μία σίτα για να την γλασάρουμε.Γαρνίρουμε με καραμελωμένα φουντούκια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά.Όταν πάρει βράση την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα (giandujia),αφήνουμε για 2 λεπτάκ με μια μαρίζ ή ένα μπλέντερ χειρός ομοιογενοποιούμε πολύ καλά.Γλασάρουμε άμεσα.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια
100γρ.φουντούκια
70γρ.ζάχαρη

Σε ένα αντικολητικό τηγάνι ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε έως ότου καραμελώσει.Ρίχνουμε τα φουντούκια κατά προτίμηση ζεστά κι ανακατεύουμε ώστε να καραμελώσουν.Τα απλώνουμε σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε την τούρτα.
stelios parliaros-syntages.

ixoudis//ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ  περισσοτερα εδω!!



ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
Υλικά (για τη ζύμη):

·         ½ κιλό αλεύρι
·         1 κουτ. γλυκού αλάτι............

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ KAI ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ



ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ KAI ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
ΥΛΙΚΑ
½ Κιλο φετα σκληρη
1 κουπα αλευρι
2 αυγα
Λαδι για το τηγανισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβετε το τυρι σε φετες 100 γρ.περιπου η καθεμια.
Χτυπατε ελαφρα τα αυγα με 1κ.σ.νερο.
Αλευρωνετε τις φετες του τυριου και τις βουτατε στα χτυπημενα αυγα,και κατευθειαν στο καυτο λαδι.Τηγανιζετε μεχρι να ροδισουν και να μαλακωσουν οι φετες και από τις δυο πλευρες.
Για τη σαλτσα μελιου(προαιρετικα)
2 κουταλιες μελι
λιγες σταγονες ξυδι  λευκο
δυοσμος φρεσκος ψιλοκομμενος
Βαζουμε σε ένα σεικερ όλα τα υλικα για τη σαλτσα χτυπάμε καλα και περιχυνουμε με αυτή το σαγανακι.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

food+drink//Ιπποφαές

  • Έχει βρεθεί στο ιπποφαές ότι:

    •Το επίπεδο βιταμίνης C είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτρερη από αυτό των πορτοκαλιών, γι αυτό χρησιμοποιείται και σε κρυολογήματα.
    •Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το Ιπποφαές περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά από τα οποία 106 είναι στο έλαιο.
    •Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπενιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, όλο το complex της βιταμίνης Β, και πλήθος άλλων συστατικών.
    •Περιέχει περισσότερα απο 15 υπέραντιοξειδωτικά, είναι η πιο πλούσια πηγή στον κόσμο.
    •Το έλαιο είναι η καλύτερη ενιαία πηγή που είναι γνωστή στον άνθρωπο για τη βιταμίνη Ε, την βιταμίνη C, τη βήτα-καροτίνη, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ουσιαστικά αμινοξέα και φλαβονοειδή.
    •Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (δ-άλφα-tocopherol) είναι 200% υψηλότερο από το έλαιο σίτου, 900% υψηλότερο από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερο από το έλαιο σόγιας. Το δ-α-tocopherol είναι η πιο ισχυρή μορφή βιταμινών Ε.
    •Περιέχει το β-σιτοστερόλ, που είναι 3000% πιο δυνατό στην διάσπαση των λιπών απο την χολίνη.
    •Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7.
    •Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
    •Έχει εξαιρετική συγκέντρωση σε κάλιο. Το έλαιο του Ιπποφαές δεν περιέχει τα μέταλλα που είναι επιβλαβή στο σώμα.
    •Περιεχει όλα τα αμινοξέα..
    •Επίσης περιέχει κατά 32% πρωτεΐνη.

food+drink//Μοσχάρι κοκκινιστό με ξύδι βαλσάμικο και λαχανικά

Για ένα καλό φαγητό αξίζει πάντα να περιμένουμε!

Υλικά

Για 8 άτομα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 225 γρ μοσχαρίσιο κρέας
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 200 γρ σάλτσα ντομάτας
  • 1/2 φλυτζάνι βαλσαμικό ξύδι
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 κύβος ζωμός
  • 4 καρότα
  • 2 πατάτες
  • σέλινο
  • σπανάκι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και αλάτι. Εν τω μεταξύ, κόβουμε το κρέας σε κύβους αφαιρώντας το περιττό λίπος. Προσθέτουμε το κρέας στη κατσαρόλα και σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το βαλσάμικο αφήνοντάς το να εξατμιστεί. Επαναλαμβάνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας,  το ζωμό και αρκετό νερό μέχρι να καλύψουμε το κρέας. Χαμηλώνουμε τη θερμότητα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για λίγες ώρες μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. Βράζουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρεύεται για αρκετές ώρες.
πηγη:νηστικο αρκουδι

food+drink//Κέικ σοκολάτα μπανάνα


Κέικ σοκολάτα μπανάνα


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ
3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1½ κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
4 ώριμες μπανάνες
1 βανίλια
1¼ φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
1¼ φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
2½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για  το γλάσο σοκολάτας
Τρεις κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 της κούπας φρέσκο βούτυρο
Τρεις κουταλιές της σούπας γάλα
80 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
Μία βανίλια

 

Εκτέλεση

Για το κέικ
Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μούλτι. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν.
Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ σταδιακά τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω), στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60 λεπτά.
Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.

Για  το γλάσο σοκολάτας
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα και δουλεύουμε μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό το μείγμα.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα, αναδεύοντας κυκλικά με μια σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια κι ανακατεύουμε μερικές γύρες.


πηγη:

 


Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

food+drink//Εκμέκ καταϊφι

Εκμέκ καταϊφι
Για τη βάση :
1/2 κιλό φύλλο κανταϊφι
1 φλιτζ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη
2 κουταλιές μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Για την κρέμα:
4 κρόκους αβγών
6 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
6 κουταλιές σιμιγδάλι, ψιλό
1 κουταλιά κορν φλάουερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες

Για το γαρνίρισμα:
αμύγδαλα φιλέ
φιστίκια Αιγίνης,
ψιλοκομμένα


Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί τετράγωνο και βαθύ. Παίρνουμε το φύλλο από το κανταϊφι και τραβάμε με τα δάχτυλά μας τις ίνες του ώστε να ανοίξουν και να γίνει το φύλλο αφράτο.
Στη συνέχεια, το απλώνουμε στη βάση του ταψιού, περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, έως ότου το κανταϊφι πάρει χρυσαφί χρώμα.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλαράκι της κανέλας. Μόλις αρχίσει να πήζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το κρύο κανταϊφι και φτιάχνουμε την κρέμα .
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη, έως ότου γίνουν κρέμα.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και το κορν φλάουερ ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το μείγμα με τους κρόκους προσέχοντας να μην κόψουν, ανακατεύοντας απαλά.
Ρίχνουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε ελαφρά. Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στη σιροπιασμένη βάση του κανταϊφιού, την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να κρυώσει.
Γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τα αμύγδαλα, καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ολόκληρο το βράδυ πριν σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αν θέλουμε το σιρόπι μας να είναι πιο πηχτό, το αφήνουμε να βράσει περίπου 6- 7 λεπτά ακόμη, αλλά με προσοχή για να μη μας καραμελώσει.
www.womenonly.gr

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ταλιατέλες με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος

sidagi.gr

Ταλιατέλες  με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος


Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 κούπες νερό ζεστό
Μία κρέμα γάλακτος μεγάλο κουτί
500 γραμμάρια ταλιατέλες
Αρκετές πιπεριές, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί
Λίγο ελαιόλαδο
Κοτόπουλο στήθος 2 τεμάχια
1 κρεμμύδι
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι μαύρο
1 κύβο ζωμό κρέατος

 

Εκτέλεση

Κόβετε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια.
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στην συνέχεια ρίχνετε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και τον κύβο κοτόπουλου, προσθέτουμε και ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο μείνει δηλαδή μόνο με το λάδι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τις πιπεριές αφού τις έχουμε κόψει ψιλές στο μπλέντερ.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο και ρίχνουμε λίγο ακόμα πιπέρι.

Κλείνουμε το μάτι. Βράζουμε τις  ταλιατέλες και όταν ετοιμαστούν ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια το μείγμα κοτόπουλου κρέμας και πιπεριών.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με λίγο βασιλικό και σερβίρουμε.

 


Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτa

CHEESECAKE ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ SAUCE ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


CHEESECAKE ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ SAUCE ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΆ:

για την βάση:
•1 πακ.μπισκότα σοκολάτας (εμπορίου)
•100 γρ,βούτυρο λιωμένο

για την γέμιση:
•300 γρ.τυρί-κρέμα
•250 γρ.κρέμα γάλακτος με ζάχαρη
•1 γιαούρτι στραγγιστό
•1 βανίλια
•1 κσ.χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
•1 κονσέρβα αχλάδια (κομπόστα) ή άλλα φρούτα
•1-2 κσ.λικέρ της αρεσκείας μας

για την σος σοκολάτας:
•200 γρ.σοκολάτα - κουβερτούρα
•100 γρ. γάλα εβαπορέ
•1-2 κσ.μέλι (προαιρετικά)
•1 κσ.κονιάκ

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

1.Ανακατεύουμε τα τριμμένα (στο Multi) μπισκότα με το βούτυρο και στρώνουμε κάτω σε μια φόρμα "δαχτυλίδι".2.Τα πατάμε καλά και την φόρμα τοποθετούμε στο ψυγείο.
3.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτεί σαντιγί.
4.Το τυρί-κρέμα χτυπάμε με το γιαούρτι,την βανίλια και τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας τα πολύ απαλά.
5.Τέλος βάζουμε το λεμόνι και το λικέρ.
6.Αδειάζουμε όλο το μείγμα στην φόρμα και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο.7.Σουρώνουμε τα αχλάδια από το σιρόπι. και τα βάζουμε ολόκληρα επάνω στο γλυκό.

8.Ετοιμάζουμε την σος: βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και τα ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας το μελί και το κονιάκ.
9.Πριν το σερβίρισμα βγάζουμε το γλυκό από την φόρμα,το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε την σος σοκολάτας.

ΑΦΡΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ



ΑΦΡΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ

ΥΛΙΚΆ:

•2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•1,1/3 κούπα γάλα
•2 αυγά
•1 βανίλια
•2 κσ.ζάχαρη
•3 μήλα
•προαιρετικά: λίγες σταφίδες
για το πασπάλισμα: λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

1.Πρώτα καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη (χοντρά).
2.Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη,μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί και τα μήλα.
3.Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά για να ξεκουραστεί.
4.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο απλό λάδι (1-2 κσ.κάθε φορά) και με ένα κουτάλι βάζουμε τη ζύμη στο τηγάνι τηγανίζοντας τις τηγανητές από τις δυο πλευρές.
5.Σε μια πιατέλα τοποθετούμε όλες τις τηγανίτες και τις πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα